Am auzit încontinuu că un bebeluş are nevoie de o rutină ca să adoarmă şi să mănânce uşor. Dar, oare, în ce anume constă această rutină şi cum să o construim?
Nu există o dată standard de la care să începi să construieşti o rutină, astfel încât toate zilele să decurgă la fel, însă majoritatea experţilor sunt de acord că între 2 şi 4 luni de zile poţi începe să pui bazele. Şi asta pentru că după 3 luni bebeluşul începe să îşi formeze anumite obişnuinţe şi poţi să îl inflentezi în acest sens.
Dacă nu ştii cu ce anume să începi, atunci începe prin a observa şi a nota – la ce oră adoarme, la ce oră mănâncă, când trebuie schimbat scutecul, cât timp stă afară şi când îi faci baie.
Nu încerca însă să ţii cu dinţii de programul pe care îl faci. El doar te ghidează, astfel încât să ştii cum va decurge ziua. Dar bunul simţ şi instinctul pot interveni pentru a mai modifica.
Şi, mai ales, ascultă ce îţi spune bebeluşul. Nu contează că a mâncat de curând, dacă da semne că îi este foame atunci ar trebui să îi dai iar să mănânce. Similar şi cu restul lucrurilor.
Este adevarat insă că aici discuţia este mai lungă.
Există părinţi şi pediatri care susţin că este mai bine că programul să fie strict şi conceput de părinte, care este foarte atent ca el să fie respectat. Alţii sunt de părere că nu ar trebui să avem în minte un program strict, ci să fim deschişi la ceea ce ne sugerează bebeluşul că ar avea nevoie – să doarmă, să mănânce, să se joace. Bebeluşii oricum îşi vor forma singuri un program care le convine, pentru că lor le place rutină. Părinţii nu trebuie decât să asculte, să fie atenţi.
Cel mai adesea, în practică de zi cu zi, avem o combinaţie din cele două. Ştim care este programul bebeluşului, cam ce anume vrea să facă la ce ore şi încercam să respectăm acest program. Uneori ne iese, alteori nu. somnul poate fi amânat dacă bebeluşul nu pare obosit, altfel oricum va protestă şi ne va fi greu să îl adormim. Şi masa poate să fie amânată dacă refuza mâncarea pe moment.
►Ce cred pediatrii că trebuie să ştii despre primele zile alături de bebeluș
Exemplu de program pentru un bebeluş de 4 luni alăptat
05 – scularea, schimbat scutecul, alăptat, adormit la loc
07 - scularea, schimbat scutecul, alăptat, adormit la loc
09 – scularea, schimbat scutece şi haine
11 – alăptat, scos afară
13 – alăptat, schimbat scutece, adormit
15 – schimbat scutece, pus pe burtica, alăptat
16 – scos afară
17 – schimbat scutece, alăptat, adormit
18 – timp petrecut cu tatăl
19 – baie, stat pe burtica
20 - alăptat, adormit
Sursa: BabyCenter