Sari la conținut

Ce să NU spui unei mămici care alăptează. 7 sfaturi de la un consultant în lactație

Cu siguranță, nu există vreo femeie care să nu înțeleagă cât de important este laptele matern pentru dezvoltarea copilului său. Însă sunt situații în care alăptarea nu este posibilă. Sunt și situații în care se face cu mult efort, iar în aceste cazuri este extrem de important felul în care cei din jur reacționează. Iată ce nu ar trebui să audă o mamă care își hrănește cu greu copilul la sân, din perspectiva unui consultant în lactație.

Wendy Wisner este o mămică-blogger foarte populară în Statele Unite,care și-a alăptat ambii copii, însă nu a fost o experiență prea ușoară. Tocmai pentru că a întâmpinat probleme, tânăra a decis să urmeze niște cursuri de specialitate și a devenit consultant în lactație autorizat.

Prin urmare, Wendy știe foarte bine cât de dificilă poate fi alăptarea și până unde poate ajunge disperarea unei mămici care nu reușește să-și hrănească puiul la sân. Tocmai de aceea, este foarte importantă și susținerea celor din jur. “Cel mai important lucru pe care l-am învățat la cursuri și pe care l-am experimentat este ce trebuie să-i spui unei femei care se chinuie să alăpteze. O aastfel de mămică nu are nevoie să audă ce trucuri au funcționat în cazul tău ori care sunt cele mai recente studii care indică importanța alăptării. Nu are nevoie de o presiune în plus față de sentimentul de neputință care o încearcă deja”, povestește Wendy într-un articol postat pe mom.me.

În același articol, mămica-blogger, consultant în lactație, menționează care sunt cele 7 replici pe care o femeie care alăptează nu ar trebui să le audă:

1. “Alăptatul este cel mai natural lucru din lume”
Unii bebeluși apar pe lume fără niciun fel de probleme și pot fi hrăniți la sân la doar câteva ore de la naștere. Se întâmplă de când lumea… Perfect adevărat. Însă sunt cazuri în care reflexul suptului nu este pe deplin dezvoltat, mai ales în cazul prematurilor, ori sânii mamei suferă de diverse complicații. Chiar și în cazul celor care aduc pe lume al doilea sau al treilea copil, alăptarea nu decurge la fel ca în cazul primului născut.

►Citește și Alăptarea după cezariană: 6 întrebări cu răspunsuri avizate!

2. “Poate bebelușului tău nu-i place sânul. E leneș, nu vrea să tragă”
Cărui bebeluș i-ar displăcea lăpticul cald și plin de nutrienți pe care mama i-l oferă?! Doar că, de obicei, atunci când un bebeluș nu reușește să mănânce de la sânul mamei, înseamnă că sunt anumite probleme. Probleme care, de cele mai multe ori, au soluții.

3. “Trebuie să te relaxezi”
Bineînțeles că o pentru o sesiune de alăptare, o mămică are nevoie de liniște, să-și găsească o poziție comodă, să fi beneficiat de o porție de somn odihnitor și de o alimentație corespunzătoare. Însă, de cele mai mult ori, primele luni cu un bebeluș înseamnă haos total. Nopți nedormite, colici, iritații ale pielii… sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă o proaspătă mămică. Iar dacă întâmpină și dificultăți în alăptare, cu atât mai mult nu are nevoie să audă replici de genul “Relaxează-te!”.

4. “Eşti sigură că are ce să mănânce? Nu îl / o înfometezi?”
Unii bebeluși stau cu orele la sân… Dacă ţie ţi se pare aşa, atunci închipuie-ţi că persoana care alăptează nu poate să nu observe cât de mult timp ia asta. Şi în plus este obosită, sânii o dor, simte că nu se poate îngriji pe sine suficient. Însă face toate aceste sacrificii pentru că bebeluşului să îi fie cel mai bine. Cum crezi că se va simţi când vei sugera că de fapt îi face un rău?

5. “Nu încerci suficient de tare”
Este, cu siguranță, cea mai proastă replică pe care poți să o adresezi unei mămici care are dificultăți în alăptare. Ceaiuri pentru stimularea lactației, pompă manuală, pompă electrică, somn pe apucate, mameloane dureroase... chiar crezi că nu încearcă suficient?!

►Citește și Dificultăţi în alăptare: Mastita

6. “De ce nu renunți?”
Indiferent de metodele aplicate ori de orele petrecute alături de un consultant de lactație, sunt unele femei care nu reușesc să producă suficient lapte, iar atunci completează necesarul cu formulă. Însă nu renunță la stropul de lapte pe care îl produc. O astfel de mămică trebuie apreciată și nu terorizată cu întrebarea “De ce nu renunți?”. Ea este singura în măsură să decidă cînd se va opri.

7. “Nu ţi s-au lăsat sânii de la alăptat?”
Indiferent cât de apropiată ești de o mamă care alăptează nu este o întrebare pe care să o poți formula. În primul rând pentru că este falsă: nu alăptatul duce la lăsarea sânilor, ci sarcină în general. Pentru că şi în timpul sarcinii sânii cresc mult în dimensiune. Odată cu scăderea în greutate şi renunţarea la alăptat este posibil ca ei să pară mai mici în greutate şi mai lăsaţi.

Ce ai putea să-i spui însă unei femei căreia nu îi este prea ușor să-și alăpteze pruncul? Complimenteaz-o! “Ești cea mai grozavă mămică!”. Și, în loc să-i oferi sfaturi, ajut-o cu treburile casnice: menaj, gătit, călcat rufe, cumpărături, stai cu bebelușul în timp ce-și face un duș...

Tu ce alte comentarii nepotrivite ai primit? Și ce crezi că are nevoie să audă o mămică în tmp ce-și alăptează pruncul?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!