Sari la conținut

Ce se spune despre diversificare. Adevărat sau fals?

Atunci când începi să te interesezi care este cea mai bună modalitate de a face diversificarea dai peste fel de fel de informaţii care, adesea, se bat cap în cap. Autorii cărţii "The Pediatrician's Guide to Feeding Babies and Toddlers" încearcă să facă ordine în acestea şi să despartă adevărul de părerile false. Haideţi să vedem ce anume spun ei.

Diversificarea poate să înceapă de la 4-6 luni

Adevărat. Cei mai mulţi pediatri şi organizaţiile care se ocupă de sănătatea copilului spun că diversificarea poate să înceapă la 4-6 luni. Dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi abia apoi introducerea mâncării solide. Indiferent însă dacă începi la 4 sau la 6 luni este necesar ca bebeluşul să fie gata pentru trecere: să îşi ţină bine capul, să poată să stea în funduleţ cu un pic de suport, să poată spune că s-a săturat prin întoarcerea capului în altă parte.

Bebeluşul mănâncă atât de puţină mâncare solidă înainte de un an încât este doar un mod de a exersa

Fals. Introducerea solidelor ajuta mult la dezvoltarea motorie şi a limbajului. În plus, îi asigură nutrienţii de care are nevoie pentru a creşte, cum ar fi fierul şi zincul.

Trebuie să încep diversificarea cu cereale

Fals. Nu există o ordine perfectă a introducerii alimentelor. Este mult mai important să oferi o varietate de fructe şi legume, indiferent de ordinea în care o faci. Dieta trebuie să fie echilibrată pentru că unele alimente au tendinţa de a constipa în timp ce altele duc la diaree.

►Citește și Cele mai bune sfaturi pentru o diversificare de succes

Mâncarea nepasteurizata este bună pentru bebeluşi

Fals. Laptele şi produsele din lapte nepasteurizat nu sunt recomandate nici pentru femeile gravide şi nici pentru bebeluşi. Pasteurizarea elimina bacteriile care pun viaţa în primejdie.

Bebeluşii ar trebui să consume puţine cereale cu orez

Adevărat. Cercetările au arătat că produsele care conţin orez conţin adesea şi arsenic. Iar bebeluşii care consumă cereale cu orez, comparativ cu greutatea lor, ajung să mănânce cantităţi de trei ori mai mari decât adulţii.

Carnea este bună în prima etapă a diversificării

Adevărat. Fierul şi zincul sunt esenţiale pentru sănătate şi laptele nu conţine aceşti nutrienţi. În jur de 4-6 luni bebeluşii termină depozitul de fier cu care s-au născut. Şi este bine să primească piureuri cu carne sau cereale fortifiate cu fier. 

Bebeluşii trebuie să evite glutenul

Fals. Cercetările au arătat că boala celiacă nu este prevenită prin expunerea cât mai târziu la gluten. Cerealele care conţin gluten pot fi oferite în etapa a doua a diversificării.

Ar trebui evitate alimentele cu potenţial alergen până la vârsta de 1 an

Fals. Printre alimentele cu potenţial alergen se număra laptele, ouăle, soia, peştele, seminţele. Dar dacă copilul nu este în grupa de risc a persoanelor care fac alergii (de ex au fraţi care au alergii sau au dezvoltat alergii la alimentele deja introduse) atunci se pot oferi astfel de alimente oricând între 4 şi 12 luni. În cazul în care s-a observat o predispoziţie pentru alergii schema de diversificare se stabileşte cu pediatrul. 

Hrănirea bebeluşului înainte de culcare îl va face să doarmă mai mult

Fals. Nu s-a observat o asemenea corelaţie. De fapt, dimpotrivă, alimentele noi ar trebui date dimineaţa, astfel încât părinţii să aibă la dispoziţie o zi întreagă ca să îi observe pe copii. 

Nu ar trebui dat bebeluşilor iaurt înainte de a avea 1 an

Este adevărat că nu este recomandat să dai bebeluşilor lapte de vacă întrucât este mai greu de digerat. Dar această interdicţie nu se aplică şi asupra iaurtului întrucât acesta, prin fermentare, devine un aliment care se poate digera uşor. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!