Sari la conținut

Copilul nascut prematur

Generalitati

Perioada normala a unei sarcini dureaza in jur de 40 de saptamani. Un nou-nascut de 38 de saptamani este pe deplin dezvoltat si numit nou-nascut la termen. Un copil nascut intre 22 si 37 de saptamani complete de sarcina este un prematur. Studii ale Asociatiei Americane de Neonatologie au aratat ca unul din zece nou-nascuti este prematur.

De ce prematuritatea este o problema?

Majoritatea copiilor nascuti aproape de 37 de saptamani de gestatie (saptamani complete de sarcina) nu au probleme medicale datorate prematuritatii. Insa cei nascuti in jurul saptamanii 32 de gestatie prezinta simptomele prematuritatii. Aceste simptome includ incapacitatea de a se alimenta la san sau la biberon, de a respira fara a face scurte perioade de pauza (apneea de prematuritate) si de a-si pastra temperatura normala a corpului. Pur si simplu este nevoie de timp pentru a se dezvolta complet si pentru a creste. Dupa depasirea acestor probleme legate de prematuritate, in marea majoritate acestia pot pleca in conditii sigure din spital.

Cand nasterea este mult prea devreme fata de termenul normal, organele de importanta majora ale prematurului nu sunt pe deplin dezvoltate, ceea ce poate cauza o serie de probleme medicale. Orice prematur poate avea probleme de sanatate, dar cei nascuti inainte de 32 de saptamani de gestatie sunt cei mai susceptibili. Cu cat un prematur se naste mai inainte de termenul normal cu atat creste riscul unor afectiuni medicale.

Cauze

Cauzele prematuritatii sunt legate de fat, de mama sau de amandoi. De cele mai multe ori cauzele nasterilor inainte de termen nu sunt cunoscute niciodata. Cele mai frecvente cauze sunt:

- probleme ale placentei
- sarcina gemelara sau tripla
- infectii ale mamei
- afectiuni ale uterului sau ale colului uterin
- consumul de alcool sau droguri in timpul sarcinii.

Tratament

Prematurii care sunt transferati in sectia de terapie intensiva sunt urmariti atent si sunt verificate eventualele modificari ale respiratiei sau ale frecventei cardiace. Pana cand prematurul isi va putea mentine temperatura corporala va fi tinut intr-un incubator (un patut complet inchis, ce ajuta la mentinerea optima a conditiilor de temperatura si umiditate).

Hranirea se va face fie prin sondaj gastric (introducerea unui instrument tubular in stomac pentru a se asigura nutritia), fie intravenos, in functie de starea prematurului. Alimentatia prin sondaj se va face pana cand prematurul va fi capabil sa suga, sa inghita, sa respire normal, sa poata sa faca fata unei alimentatii la san sau la biberon. Acest lucru se va intampla in jurul a 34-37 de saptamani de gestatie.

Nou-nascutii cu diverse afectiuni, precum si cei nascuti cu mult inainte de termen necesita tratamente speciale in functie de problemele medicale pe care le dezvolta. Unii au nevoie de ajutor pentru a respira si acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui tub de oxigen introdus in incubator sau cu ajutorul unui ventilator mecanic, (un aparat care introduce si scoate aerul din plamanii bebelusului). Unii au nevoie si de tratament medicamentos si doar foarte putini de o interventie chirurgicala. Doctorii de la terapie intensiva si asistentele medicale sunt specializati in tratarea acestor copii nascuti inainte de termen. De asemenea parintii pot afla foarte multe informatii despre nevoile prematurului de la personalul medical din sectia de terapie intensiva.

Evolutie

Inainte de nastere nu se poate sti cu exactitate cat de grave pot fi problemele de sanatate ale prematurilor. Oricum, doctorul va prezenta situatia prematurului pentru ca parintii sa stie la ce sa se astepte, bazandu-se pe starea mamei si a bebelusului in momentul nasterii. Majoritatea prematurilor nu au afectiuni serioase si in general, cu cat se apropie mai mult de varsta de gestatie normala cu atat mai putine vor fi problemele de sanatate pe termen lung.

Majoritatea prematurilor nascuti intre 32-37 de saptamani de gestatie au o evolutie buna dupa nastere, iar riscul scade si mai mult daca imediat dupa nastere prematurul este bine. Cei nascuti cu mult timp inainte de termen (inainte de 26 de saptamani) sau cei care au o greutate foarte mica (750g) prezinta riscuri crescute pe termen lung, care includ retardul mental, paralizii cerebrale (grup de tulburari motorii ca urmare a unor leziuni cerebrale), cecitate (orbire), pierderea auzului.

Dupa nastere, personalul medical le va oferi parintilor toate informatiile despre starea de sanatate a prematurului, expunandu-le si diferitele probleme medicale ce pot aparea. Prematurii pot avea risc crescut de aparitie a infectiilor si pot prezenta si o serie de manifestari legate de dezvoltarea incompleta a anumitor organe - imaturitatea organismului. Este obisnuit pentru un prematur sa aiba si recaderi pe perioada internarii in sectia de terapie intensiva. De asemenea este obisnuit ca prematurii sa surprinda pe toata lumea depasind cu bine aceste probleme.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!