Care este rolul cordonului ombilical?
Inainte sa se nasca, bebelusii primesc hrana si oxigen prin placenta, care este lipita de peretele interior al uterului. Legatura dintre placenta si bebelus e facuta de catre cordonul ombilical. Dupa ce bebelusul se naste, cordonul ombilical este prins cu o clema si apoi taiat. Procedura nu este dureroasa asa ca nu ai de ce sa iti faci griji.
Dupa 10-21 de zile, restul cordonului ombilical se va usca si se va desprinde de abdomen, lasand o mica rana care se va vindeca in cateva zile. Zona trebuie sa fie mentinuta curata si uscata. Scutecul trebuie sa fie prins sub nivelul ombilicului, pentru ca urina sa nu ajunga in zona. Cand fragmentul de cordon ombilical va cadea, s-ar putea ca pe scutec sa vezi o urma de sange. Nu-ti face griji, este absolut normal.
Trebuie sa eviti sa ii faci baie bebelusului pana cade cordonul.
Cand e cald, bebelusul va purta numai un scutec si un tricou subtire pentru a lasa aerul sa circule si sa grabeasca vindecarea.
Cateodata, dupa caderea cordonului, mai raman mici bucati de piele care de obicei cad de la sine, dar s-ar putea sa fie nevoie si de interventia medicului. Acesti granulomi ombilicali, nu sunt inervati, asa ca daca e nevoie de tratament, acesta nu va fi dureros pentru copil.
Doctorul, sau o asistenta, va aplica dupa taierea cordonului o solutie antiseptica. Acasa va trebui sa ai tu grija de bebelus si ti se va recomanda curatarea zonei cu un tampon din bumbac, imbibat in solutie alcoolica, o data sau de doua ori pe zi.
Alti medici recomanda sa se astepte uscarea de la sine a cordonului. Studiile au aratat ca un cordon netratat va cadea in 8 zile, iar daca se aplica solutie alcoolica vindecarea va dura 10 zile.
Orice metoda alegi sa folosesti, vorbeste cu doctorul bebelusului.
In unele cazuri, poate aparea o infectie care se manifesta astfel:
- Bebelusul face febra sau pare sa nu se simta bine
- Zona ombilicului se umfla si se inroseste
- Apare infectie la baza fragmentului de cordon
Articole relationate
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Sfaturi pentru îngrijirea nou-născutului în sezonul rece: cum să evităm contactul cu germenii
Pe măsură ce temperaturile scad, părinții trebuie să acorde o atenție specială protecției nou-născuților împotriva germenilor și a virozelor sezoniere....
Ești gravidă și dormi mai puțin de 7 ore pe noapte? Cum poate fi afectat copilul
Cercetările chinezilor au identificat o posibilă corelaţie între lipsa odihnei în timpul sarcinii şi posibilitatea ca nou-născutul să sufere de întârzieri în...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu