Sari la conținut

Crusta de lapte

Crustele inestetice de pe capul bebelusilor sunt in majoritatea cazurilor semn al dermatitei seboreice infantile, o afectiune de care sufera o mare parte dintre bebelusi.

Dermatita seboreica infantila afecteaza nou-nascutii si cauzeaza cruste galbui grase regasite mai ales pe scalpul bebelusului.  Uneori poate afecta si adultii incepand cu pubertatea si atunci este numita dermatita seboreica.

Dermatita seboreica este o afectiune papuloscomoasa care afecteaza zonele cu mult sebum, cum ar fi scalpul, fata si trunchiul. Este des de intalnita la bebelusi si se crede ca incidenta ei este chiar mai mare deoarece foarte multi parinti nu isi duc copilul la medic pentru diagnosticare.  Bebelusii sunt afectati in principal in primele 6 saptamani, iar majoritatea se vindeca in cateva saptamani.  In putine cazuri, dermatica seboreica infantila persista 6-9 luni sau mai mult.

Citeste si 10 adevaruri despre ingrijirea nou nascutilor

Ceea ce ii ingrijoreaza pe parinti este modul in care dermatita seboreica se prezinta, sub forma unor cruste groase, galbui, grase care se  transforma intr-un strat solzos. Copiii nu par sa fie afectati de ele si ca atare s-a tras concluzia ca nu genereaza mancarimi. Uneori, in locurile in care aceste cruste se desprind raman zone rosiatice.

Dermatita seboreica nu este limitata numai la scalp ci poate aparea in spatele urechilor, in pliurile de la gat, la axile si in zona inghinala. Diferenta este ca in celelalte zone tinde sa aiba un aspect eritematos.

Citeste si aici despre dermatita seboreica.

Capcane in diagnosticare:

  • Zonele de piele inrosita cu cruste subtiri pot fi diagnosticate gresit ca eczeme
  • Daca rana se infecteaza, se poate asemena cu impetigo
  • Erupțiile cutanate din zona scutecului sau candidoza în zonele perineala (eruptiile cutanate de dermatită seboreică sunt de obicei bine delimitate si cu eriterm viu).
  • Psoriazisul poate provoca confuzie și poate arata similar la copii.
  • Infectii fungice
  • Investigatii
  • De obicei nu sunt necesare investigatii amanuntite si diagnosticul se poate pune doar pe aspectul clinic.

Cum se trateaza

Dermatita seboreica infantila este de obicei o afectiune benigna, auto-limitanta in timp (trece de una singura), iar singurul tratament indicat este ...sa nu ii faci nimic.

Pot fi luate in schimb masuri simple de ingrijire cum ar fi spalarea regulata a scalpului cu un sampon de bebelusi, urmat de perierea cu o perie moale pentru a elimina cojile. Inainte de spalare, cojile pot fi inmuiate cu un sampon de bebelusi. Daca este necesar, crustele pot fi inmuiate peste noapte inainte de spalare cu ulei vegetal incalzit. In ceea ce priveste uleiul de masline, se pare ca incurajeaza cresterea drojdiei Malassezia spp. Studiile nu au demonstrat asta si este in continuare recomandat pentru inmuierea crustelor.

►Citeste si De ce sa NU pui manusi nou-nascutului

Daca masurile de ingrijire nu dau roade si este totusi necesar un tratament, o crema sau un sampon cu ketoconazol (sau imidazol) poate fi folosit o data pe zi dar nu mai mult de patru saptamani. Intreaba inainte insa medicul pediatru daca poti folosi sau nu aceasta solutie pentru bebelusul tau.

Daca dermatita apare si in alte zone ale corpului, ingrijirea poate fi sub forma unei bai zilnice si folosirea unui substitut de sapun pe zonele afectate.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!