Sari la conținut

Cum sa incurajezi bebelusul sa mearga

De obicei, un copil incepe sa mearga pe cont propriu intre 12 la 15 luni. Cu toate acestea, unii copii incep sa umble mai repede de 9 luni, in timp ce altii incep sa umble dupa varsta de un an si jumatate. Exista mai multe lucruri care influenteaza varsta la care un copil incepe sa mearga, iar genetica este, de obicei, elementul dominant. In ciuda rolului central al geneticii, parintii pot juca un rol important in a-i face pe copii sa mearga la o varsta mai frageda.

Consolideaza-i muschii spatelui

In mod normal, credem ca muschii picioarelor sunt muschii cruciali care ne ajuta sa mergem. Acest lucru nu este in totalitate adevarat, deoarece muschii care au rolul central si ne permit sa umblam sunt muschii spatelui. Pentru a consolida muschii spatelui, parintii trebuie sa incurajeze miscarea capului si gatului copilului, aratandu-i lucruri care ii capteaza interesul. Un alt lucru pe care parintii il pot face este sa il puna pe cel mic pe burta. Toate aceste activitati il vor invata controlul muscular si astfel va incepe sa mearga mai repede.

Ajuta-l sa practice echilibrul

Echilibrul este, de asemenea, de o importanta majora pentru mers. Poti incepe sa il ajuti sa se coordoneze si sa practice echilibrul dupa ce este capabil sa stea in fundulet. Un exercitiu foarte bun este sa ii dai o minge si sa o rostologlesti aproape si departe de el, ceea ce il va incuraja sa isi pastreze echilibrul timp ce se deplaseaza inainte si inapoi si intr-o parte si in alta.

Atrage-l la joaca

Un copil poate invata sa mearga, daca il atragi in jocuri distractive si il implici in activitati interesante. Prefa-te ca esti un aligator si il urmaresti. El va fi nevoit sa mearga mai repede de-a busilea si astfel sa se coordoneze mai bine.

Incurajeaza-l sa ia singur lucrurile

Medicii spun ca ambitia unui copil de a mearge si de a ajunge la lucruri contribuie foarte mult la abilitatile sale de mers. Poti plasa o parte din jucariile preferate ale bebelusului pe un drum si ai grija sa le vada. Va merge de la una la cealalta pentru a le cerceta pe toate.

Invata sa il asisti la mers

Este important ca stii cum sa ajuti copilul, atunci cand va incepe sa mearga. Initial, trebuie sa il sprijini mai sus de coaste. Cand a devenit stabil, trebuie sa il sprijini de solduri pentru a ca muschii de baza sa ramana puternici si stabili.

Foloseste-te de jucarii

Ii poti oferi copilul cu jucarii sau obiecte care il pot ajuta sa se ridice. De indata ce incepe sa stea in picioare pe singur, fara prea mult ajutor, increderea va creste si astfel si capacitatea lui de a merge. Jucariile de care sa sa traga sau sa se impinga pot juca un rol important in acest stadiu.

Lasa-l descult

Bebelusii merg mai usor desculti deoarece picioarele adera la suprafata mult mai usor atunci cand sunt in picioarele goale.

Copilul va simti singur atunci cand este timpul sa faca primii pasi si, prin urmare, nu ar trebui sa il fortezi sa mearga, indiferent de cat de dornica esti sa-l vezi mergand.

Sfaturi de siguranta

1. Nu folosi premergatoare

Poate dura mai mult timp ca sa sa invete sa mearga, deoarece se poate sa nu inteleaga ca propriile sale picioare ii pot sprijini corpul.

2. Foloseste foarte putin jumperul

Jumperul este o optiune mai buna in comparatie cu premergatoarele, deoarece consolideaza picioarele copilului si ii dau incredere. Cu toate acestea, ar trebui sa il folosesti doar cu moderatie. Motivele sunt duble. In primul rand, jumperul este potential periculos pentru copil, daca nu il supravegheaza nimeni. In al doilea rand, copilul ar putea deveni dependent de jumper si se poate sa nu reuseasca sa invete abilitatile motorii necesare pentru a merge pe cont propriu.

Citeste si cum invata sa mearga corect.

3. Securizeaza casa

Ar trebui sa securizezi casa, deoarece copilul va incepe sa mearga in locuri in care nu a mai mers inainte de a face primii pasi. Trebuie sa elimini orice mobilier care este fragil, si pune deoparte mesele mici, cu colturi ascutite. Securizeaza usile de la dulapuri si capacul de la closet.

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!