Experienta ne arata ca, dupa un timp, incepi sa intelegi ce anume iti cere bebelusul tau atunci cand plange. De obicei este vorba de una dintre aceste nevoi: vrea sa manance, vrea sa doarma, il deranjeaza ceva, il doare burtica.
Ce ne-am dori noi, toate mamele, este sa intelegem imediat acest limbaj pentru ca plansul bebelusului nostru ne sfasie inima. Si, sa nu gresim vreodata in interpretarea lui, ca sa nu agravam starea. Daca de exemplu pe bebe il doare burta si noi incercam sa il culcam ii vom crea un stres si un discomfort si mai mare.
Acestei nevoi de a-l intelege pe cel mic i-a venit in intampinare Dunstan Baby Language. Aceasta este in mare o metoda de interpretare a sunetelor, care se poate invata prin ascultari repetate.
Dunstan Baby Language sustine ca bebelusii, indiferent in ce parte a lumii s-ar afla, scot 5 sunete similare pentru a transmite 5 nevoi diferite.
Neh (Mi-e foame) - Un copil foloseste sunetul reflex "Neh" pentru a comunica foamea. Sunetul este produs atunci cand reflexul de supt este declansat, si limba se duce astfel spre cerul gurii.
OWH (Mi-e somn) - Un copil foloseste sunetul reflex "Owh" ca sa comunice faptul ca este obosit. Sunetul seamana mult cu un cascat sonor si forma gurii este rotunda.
Heh (Simt disconfort) - Un copil foloseste sunetul reflex "Heh" pentru a comunica stres, disconfort, sau poate ca are nevoie de un scutec nou.
Eairh (Am gaze) - Un copil foloseste sunetul reflex "Eairh" pentru a comunica ca este balonat sau deranjat la stomac. Adesea, acest sunet va indica faptul ca un scaun este in curs de desfasurare, iar copilul isi va indoi si genunchii si va aduce picioarele spre trunchi.
Eh (Trebuie sa il ajutati sa ragaie) - Un copil foloseste sunetul reflex "Eh", ca sa comunice ca trebuie sa elimine aerul din stomac.
Mai jos aveti un video cu sunete scoase de copii din intreaga lume impartite pe categorii. Veti vedea ca dupa un timp veti fi capabila sa le distingeti si voi cu usurinta. In plus, aveti la final cateva sfaturi utile despre cum sa aplicati aceste cunostinte capatate prin invatarea urechii sa asculte diferente subtile. De exemplu, aceste sunete sunt comunicate si inainte de plans si in aceasta faza ele sunt mult mai usor de distins.
Parca va venea sa luati bebelusii aceia in brate si sa-i ajutati, nu? :)
Metoda este dezvoltata de o fosta mezzosoprana din Australia, Priscilla Dunstan. Nu exista inca o cercetare stiintifica care sa o valideze.