Sari la conținut

Cum se ingrijeste pielea nou nascutilor

Pielea nou nascutilor este foarte sensibila si adesea parintii se intreaba care este cel mai bun mod in care pot avea grija de ea. Mai jos iti vom prezenta cateva sfaturi de baza pe care le dau medicii pediatri:

1. Bebelusii mici nu trebuie neaparat sa faca baita zilnic. O data la doua/trei zile este suficient. In zilele in care nu face baie ar trebui insa sa le cureti fata si sa ii speli cu apa la fundulet. Baita nu presupune neaparat sa ii speli si pe cap. Nu folosi multa apa cand ii speli, scufunda-i corpul in apa tot in acelasi timp. Ai grija si la durata, bebelusii nu isi regleaza temperatura si li se face frig imediat. Daca inca nu le-a cazut cordonul ombilical le poti face baie folosind un burete inmuiat in apa, chiar daca baile nu sunt total contraindicate. 

2. Produse cosmetice? Nu neaparat. Chiar daca ai impresia ca tu ramai murdara daca nu folosesti sapun, acest lucru nu se aplica si in cazul bebelusilor. Ei pot fi spalati fara sa folosesti niciun fel de produs de baie, pentru ca acestea le usuca pielea. Daca totusi folosesti produse de baie, atunci cumpara unele speciale pentru bebelusi, fara coloranti, parfum si neutre din punct de vedere ph. Ele trebuiesc clatite cat mai bine. Este indicat sa nu folosesti pudra. Si nici uleiurile pentru bebelusi nu ar trebui folosite decat in cazul in care are pielea foarte uscata si medicul pediatru ti-a indicat sa o faci. 

3. Scutecele se schimba la 2 ore si ori de cate ori bebelusul a facut caca. Este mult mai bine sa ii speli cu apa, fara sapun, decat sa ii stergi cu servetele umede. Daca totusi folosesti servetele umede, alege unele fara alcool sau lanolina. Bebelusii se pot irita la fund foarte rapid, asa ca zilnic este bine sa ii tii cateva minute faca niciun scutec. Intotdeauna pielea lor trebuie sa fie tinuta uscata, asa ca dupa fiecare spalare usuca-i cu grija. 

4. Daca bebelusul s-a iritat la fundulet este bine sa folosesti o crema cu oxid de zinx pentru ca aceasta formeaza o bariera intre piele si mediul acid de la pipi sau caca pana cand il schimbi. Uneori insa aceste masuri nu sunt suficiente si atunci trebuie sa contactezi pediatrul.

5. Tot din grija pentru pielea bebelusilor este indicat sa folosesti detergent special pentru copii, sau macar sa le clatesti in mai multe ape, si sa calci hainutele nou nascutilor. Nu da bebelusului hainute noi fara sa le fi spalat inainte. 

6. Bebelusii trebuie protejati de soare. Pielea trebuie sa fie acoperita si sa poarte neaparat ceva pe cap. De asemeni, daca dorm afara nu ii lasati fara plasa care ii protejeaza de insecte. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!