Sari la conținut

Cum se joaca bebelusul cand are o luna

Bebelusul tau se poate linisti, poate stabili un contact vizual, sau poate zambi atunci cand te vede. Are o preferinta clara pentru tine, asa ca profita de ea si jucati-va impreuna.

Capul sus!

Muschii gatului devin din ce in ce mai puternici in prima luna de viata, ceea ce permite bebelusului sa-si tina capul ridicat pentru perioade scurte. Poate, de exemplu, sa-l tina ridicat pentru cateva momente in timp ce e asezat pe burta si chiar sa-l miste intr-o parte in alta. S-ar putea sa poata tine capul drept in timp ce sta intr-un baby seat sau in carucior, mai ales daca acestea au dispozitive speciale care sa-l ajute in miscari.

Explorarea extremitatilor

La nastere, copilul tau nu are idee ca mainile si picioarele sunt atasate corpului sau. In aceasta perioada totul se schimba si incepe sa-si exploreze corpul. Prima oara isi va descoperi mainile si picioarele. Ii  poti incuraja interesul ridicandu-i mainile deasupra capului si intreband: ”Cat de mare e bebelusul?”



 

Uite cine vorbeste

Micutul tau de o luna poate sa gangurasca, sa se incrunte si sa ingane. Unii copii chiar incep sa rada. Ai grija sa te joci cu el, sa-i raspunzi si sa stati fata in fata. Daca, totusi ai ceva de facut el tot o sa se bucure daca iti aude vocea din partea cealalta a camerei.

Chiar daca bebelusul te poate recunoaste chiar de la cateva zile dupa nastere, la sfarsitul primei luni va putea sa si arate asta. Aproape jumatate din copiii de aceasta varsta pot arata ca isi recunosc parintii (reactioneaza altfel fata de mama si tata decat fata de straini). Bebelusul tau se poate linisti, poate stabili un contact vizual, sau poate zambi atunci cand te vede.

Ii place muzica

Acum, ca bebelusul e treaz perioade mai lungi in timpul zilei, poti folosi aceste momente pentru a-i stimula dezvoltarea senzoriala. Incearca sa-i canti ceva ce ii place sau sa pui casete si discuri cu muzica pentru copii. Nu trebuie insa sa restrangi aria numai la muzica pentru copii, poti sa incerci chiar Mozart si poti observa manifestarile bebelusului (gangurit, miscari ale mainilor si picioarelor).

Copilasul tau poate sa se amuze chiar la auzul ticaitului ceasului. Cu cat paleta de sunete este mai variata cu atat efectul este mai bun. Inevitabil iti vei vedea copilul reactionand cu mai multa placere la anumite melodii decat la altele pe masura ce isi dezvolta anumite preferinte.


 

Acum poate urmari obiectele cu privirea

Bebelusul poate sa focalizeze acum imaginea si poate urmari un obiect in miscare, ceva ce nu va putea sa faca decat pentru perioade foarte scurte. In magazine poti gasi jucarii care sa dezvolte capacitatea de observatie, dar te poti descurca le fel de bine si cu obiecte obisnuite. Alege un obiect si misca-l dintr-o parte in alta in fata lui si apoi de sus in jos. Aceste miscari ar trebui sa atraga atentia copilului tau, desi s-ar putea sa nu urmareasca atat de usor miscarile verticale in primele trei luni. Te mai poti juca cu el apropiindu-ti capul de al lui si miscandu-l usor intr-o parte si alta. Bebelusul iti va urmari privirea.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!