Bebelusii dau afara cand mananca prea mult sau daca inghitit prea mult aer cand se hranesc. De multe ori se intampla cand ragaie. Nu este considerat vomitat, deoarece nu este fortat si dureros. Cand regurgiteaza, bebelusii de cele mai multe ori nici macar nu isi dau seama.
Din fericire vine si momentul cand se opresc si acesta este atunci cand incep sa manance alimente solide (intre 6 luni si un an).
Termenul medical pentru acest "scuipat" este cel de reflux gastroesofagian, sau reflux. Se intampla atunci cand laptele sau alimentele solide din stomac ajung inapoi in esofagul copilului.
Ce poti face sa il ajuti
Hraneste copilul in pozitie verticala. Daca il hranesti cu biberonul, ai grija sa ragaie la fiecare 3 pana la 5 minute. Asigura-te ca gaura mamelonului de pe sticla nu este prea mare si ca laptele nu iese prea repede. Evita sa pui bebelusul jos dupa ce a mancat sau sa il muti prea mult de colo-colo inainte ca mancarea sa i se aseze in stomac.
Unii copii scuipa mai putin in cazul in care formula lor este ingrosata cu cereale de orez. Intreaba medicul daca si cat poti adauga in formula de lapte praf. S-ar putea sa ai nevoie de un biberon cu o gaura mai mare, astfel incat formula ingrosata sa iasa cu usurinta.
Unii copii scuipa mai putin in cazul in care primesc mai putin lapte la fiecare alaptare, dar sunt hraniti mai des.
Este o problema pentru copil?
Regurgitarea este normala in timpul primelor luni de viata ale copilului. Rareori implica sufocare, tuse sau durere.
Cu toate acestea, trebuie sa te adresezi medicului daca observi urmatoarele simptome:
- Nu ia in greutate.
- Scuipa o cantitate mare de lapte (mai mult de 1 sau 2 linguri)
- Scuipa sau vomita cu forta
- Are mai putine scutece ude decat in mod normal
- Pare foarte obosit sau letargic
- Scuipa lichid verde sau maro
Citeste si despre stenoza de pilor.
Cand sa mergi doctor
Daca bebelusul tau experimenteaza oricare dintre simptomele de mai sus, ar trebui sa mergi la medic. El se va asigura ca bebelusul copilul este sanatos si creste bine. Va verifica, de asemenea, sa vada daca copilul are probleme respiratorii. Daca medicul considera copilul este bine, nimic altceva nu trebuie sa fie facut. Te va chema probabil la control din nou.
Daca refluxul ii provoaca copilului probleme mari, medicul ii poate prescrie. Aceste medicament sunt acelasi cu cele utilizaet pentru arsuri la stomac la adulti. Daca bebelusul continua sa nu ia in greutate sau dezvolta alte probleme, medicul o sa ii faca unele teste suplimentare.
Sursa foto: hepta.ro