Data viitoare când îți iei copilul în brațe încearcă să observi următorul lucru: pe ce parte îl ții? Pe stânga? Oamenii de știință au și o explicație pentru acest obicei pe care îl întâlnim la cele mai multe femei.
Poate că această particularitate nu ți-a atras atenția în mod deosebit până acum, însă oamenii de știință studiază acest aspect de multă vreme, un aspect pe care îl întâlnim nu doar la oameni, ci și la alte specii.
Până acum, studiile realizate au indicat faptul că 70-80% dintre femei obișnuiesc să-și țină copiii în brațe pe partea stângă a corpului. Acest obicei nu este doar legat de maternitate, ci s-a observat că și fetițele de vârstă preșcolară își cară păpușile tot pe partea stângă.
Interesant este faptul că această particularitatea nu se aplică și în cazul bărbaților. În timp ce tăticii au tendința de a-și purta copiii în brațe pe partea stângă, reprezentanții sexului masculin care nu au devenit încă părinți nu manifestă acest obicei.
►Citește și Cum poţi avea o legătură bună cu bebeluşul tău
De-alungul anilor, au apărut tot felul de teorii care au încercat să explice această obișnuință. Cercetătorii au făcut legături cu îndemânarea personală, apropierea de bătăile inimii mamei, sensibilitatea sânului stâng și cu alți factori socio-psihologici.
Dar un studiu publicat recent în Nature Ecology and Evolution arată că legătura este una mai degrabă la nivel cerebral. Atunci când un bebeluș este ținut pe partea stângă, artea dreaptă a creierului mamei se activează, ajutând-o astfel să creeze o conexiune mai puternică întrea ea și puiul ei.
Acesta este modul în care funcționează, în termeni simpli:
- Atingerea fizică pe partea stângă a corpului este compensată cu un răspuns în partea dreaptă a creierului.
- Există și un termen: lateralizarea funcțiilor cerebrale.
- Potrivit teoriei, fiecare parte a creierului controlează diferite tipuri de gândire. În plus, oamenii preferă un tip de gândire, în defavoarea celuilalt. De exemplu, o persoană care “gândeşte cu emisfera stânga” este adesea considerată mai logică, analitică şi obiectivă, în timp ce o persoană care “gândeşte cu emisfera dreaptă” este considerată mai intuitivă, gânditoare şi subiectivă.
- Astfel, când o mamă își ține copilul pe partea stângă, aceasta poate interpreta mai bine indiciile fizice și emoționale pe care prichindelul le transmite.
Ar mai putea exista o explicație a acestui obicei, în urma unei constatări personale. Eu sunt stângace de fel, doar scriu cu mâna dreaptă, iar copilele le țin în brațe, de obicei, pe partea dreapta. Probabil, de aceea nu fac parte din majoritate!
►Citește și Nu există prea mult "în braţe" pentru copii
Revenind la studiul amintit mai sus, este de remarcat faptul că acest obicei se manifestă și la alte specii de pe planetă, la mamifere în special. Nu doar că mamele-mamifere își țin puii pe partea stângă, însă și aceștia, când sunt în stare să aleagă, se poziționează în partea stângă a mamei.
Uimitor, nu?!
Sursa: Kidspot