Nu te speria, este un proces absolut normal de cele mai multe ori. Exista, insa, si niste situatii in care ar trebui sa ceri parerea medicului.
Esti obisnuita cu ideea transpiratiei in somn, ti se intamplat adeseori, mai ales in timpul sarcinii. Dar cand vezi asta la bebe, mai ales zi de zi, te cam pune pe ganduri. Ei bine, afla ca este absolut normal ca bebelusii sa transpire in somn, iar ca sa te convingi de asta, iata care este mecanismul acestei situatii: in timpul somnului, temperatura corpului scade; asta se realizeaza prin transpiratie, ca orice proces de termoreglare de acest gen. Cand treci din starea de somn superficial in cea de somn profund, temperatura descreste iar, cu acelasi rezultat la suprafata pielii. Avand in vedere ca bebelusii si, mai ales, nou-nascutii isi petrec mare parte a timpului dormind si, din durata acestor somnuri, mare parte este de tip profund, nu mai este de mirare ca il gasesti pe cel mic cu hainutele umede la trezire.
Cand transpiratia e semn de boala?
In afara de acest mecanism, transpiratia (normala) a unui bebelus in timpul somnului mai poate fi pusa si pe seama maturizarii incomplete a sistemului sau nervos – acesta fiind responsabil si cu acest proces de termoreglare. Unde mai pui ca si metabolismul unui bebelus este foarte rapid, ceea ce produce cresteri ale temperaturii corporale. Cum poate scadea aceasta temperatura in timpul somnului? Normal, prin transpiratie.
Dar exista situatii in care cantitatea excesiva de transpiratie pe care organismul bebelusului o produce in timpul somnului trage un semnal de alarma pentru existenta unor posibile situatii de disconfort sau afectiuni:
Supraincalzirea: care apare foarte usor in cazul celor mici, atat din cauza modului in care functioneaza organismul lor, cat si din cauza tendintei obsesive a proaspetelor mame de a-si infofoli copilul, pe principiul ca „noaptea e mai frig”. Unde mai pui si temperatura necorespunzatoare din camera bebelusului, ca cele 16-19 grade recomandate de medici li se par prea putine.
Nasul infundat: o conditie tare enervanta, care afecteaza toate activitatile bebelusului, dar, mai ales, somnul si procesul de hranire. Cu cat se straduieste mai tare sa respire, cu atat organismul bebelusului produce mai multa transpiratie, din cauza efortului. De exemplu, cele mai urate treziri din somnul profund – lac de sudoare si de lacrimi - le-a experimentat bebelusul meu atunci cand a avut nasul infundat.
Apneea de somn: consta in intreruperea repetata a respiratiei in somn, timp de 20 de secunde sau mai mult, iar asta implica scaderea cantitatii de oxigen din sange, putand afecta activitatea creierului. Aceasta afectiune este intalnita mai ales in randul bebelusilor nascuti prematur. Totusi, tine minte faptul ca, pana la varsta de sase luni, respiratia celor mici este neregulata, astfel incat perioadele de respiratie sacadata pot alterna cu cele de respiratie profunda. Asta ca sa nu te sperii imediat ce observi ca bebelusul parca si-a oprit respiratia. Totusi, daca banuiesti ca bebe are apnee de somn, discuta despre asta cu pediatrul sau.
Malformatii cardiace congenitale: asa ceva apare la unul din 125 de nou-nascuti si consta in dezvoltarea defectuoasa a unui segment din sistemul cardiac al bebelusului inca din stadiul de fat. Un astfel de „defect” poate incetini fluxul sanguin, il poate deturna pe o cale gresita sau il poate opri cu desavarsire. In oricare din aceste situatii, bebe transpira orice ar face, pentru ca organismul sau depune mult efort pentru pomparea corespunzatoare a sangelui.
Deficitul de vitamina D: are printre simptomele sale si transpiratia excesiva, alaturi de agitatie si iritabilitate. Deficitul de vitamina D are drept consecinta si deficitul de calciu in organism. Asociatia Americana de Pediatrie recomanda suplimentele de vitamina D tuturor bebelusilor alaptati natural (avand in vedere ca laptele de san este sarac in aceasta vitamina) si celor care beau mai putin de un litru de lapte-formula pe zi.