Alaptarea creste nivelul de inteligenta?
Unele studii au demonsrat ca exista o legatura intre alaptare si inteligenta. Bebelusii hraniti in acest fel mai mult de 6 luni, par sa fie cei mai avantajati. Expertii spun ca atasamentul emotional care ia nastere in timpul alapatarii are propria contributie, cu toate acestea se pare ca cel mai important rol in dezvoltarea creierului il joaca acizii grasi.
Alaptarea protejeaza impotriva obezitatii de-a lungul vietii
Dupa un lung sir de cercetari s-a ajuns la concuzia ca in ceea ce priveste copii care au fost alaptati, procentul de obezi la varsta adulta este mult mai mic decat in randul celor care au fost hraniti cu lapte praf.
Expertii cred ca alaptarea are influenta asupra cresterii in greutate din mai multe motive:
- Bebelusii alaptati natural isi regleaza mai bine programul de hranire, asa ca vor avea obiceiuri mai sanatoase de masa si pe masura ce vor creste.
- Laptele natural contine mai putina insulina decat laptele praf (insulina stimuleaza cresterea tesutului adipos) iar copiii alaptati natural au in corp o cantitate mai mare din hormonul numit leptina, o substanta care se crede ca regleaza apetitul si controleaza cresterea tesutului adipos. Spre deosebire de bebelusii hraniti cu lapte de mama, cei hraniti cu lapte praf, castiga mult mai mult in greutate in primele saptamani de viata. Aceasta crestere rapida in greutate la inceputul vietii este asociata cu obezitatea la varsta adulta sau chiar la adolescenta.
Alaptarea iti poate proteja copilul de leucemia infantila Studiile au aratat ca alaptarea poate scadea riscul aparitiei leucemiei limfoblastice sau mieloide acute. Oamenii de stiinta nu si-au explicat inca motivul pentru care alaptarea scade riscul acestui tip de cancere dar cred ca anticorpii pe care bebelusul ii primeste prin intermediul laptelui natural ii imbunatatesc capacitatea de aparare.