Sari la conținut

Despre tractul gastrointestinal al copiilor

Atat de sensibil si totodata atat de puternic, tractul digestiv al copiilor nu inceteaza sa ne uimeasca. Uneori ii dai copilului cele mai bune alimente, facute in conditii de maxima conditii de igiena alimentara si te trezesti cu o diaree de toata frumusetea. Alteori, mananca la propriu de pe jos si nu se intampla absolut nimic. In cazul sugarilor misterul este si mai mare, chiar in conditii de alaptare exclusiva putand aparea dezechilibre si simptome neplacute.

Pe scurt, despre tractul digestiv al copiilor

Traiectul gastrointestinal este un loc sensibil al organismului care monitorizeaza in permanenta materia care il strabate si are capacitatea de a reactiona la substantele din aceasta materie. Este cel care da semnalul de alarma in cazul alegerii nepotrivite a alimentelor, iar simptomele principale pe care le genereaza sunt sapte la numar: greata, arsuri la stomac, varsaturi, balonare, durere, constipatie si diaree.

Ca mama, trebuie sa stii ca exista doua principii pe care trebuie sa le tii cu sfintenie:

  1. Daca nu iti place ce iese, schimba ceea ce intra
  2. Trateaza simptomele cu maxima importanta. Regleaza in functie de acestea alimentatia copilului pana la disparitia suferintei lui.

La copiii mici si la sugari exista cinci probleme digestive majore:

  • Colici
  • Constipatie
  • Diaree
  • Durere
  • Varsaturi

Toate pot fi legate direct de alimentatie si pot aparea izolat sau mai multe laolalta. Este foarte important de stiut ca multe din suferintele cronice ale aparatului gastrointestinal au radacini in copilarie. De exemplu, sindromul de colon "iritabil" incepe inca din copilarie cu colici, balonare, regurgitare, voma si diaree.

Colicile

Colicile la copii sunt caracterizate ca dureri abdominale, dar in plus insotite si de stresul emotional si psihologic al copilului si, implicit, al parintilor. Mai nou, se pare ca unul dintre motivele principale ale colitei infantile este dat de alergiile alimentare.

Sugarii hraniti la san sunt expusi la alergii alimentare prin intermediul laptelui mamelor lor. Se intampla ca prin intermediul laptelui matern sa fie trecute catre copil intolerantele mamei la anumite proteine si acestea pot declansa simptome sau boli cum ar fi dermatita atopica, colici, colita sau diaree. Cateva studii recente au demonstrat ca laptele de vaca din dieta mamei poate provoca colici la sugari si acestea s-au remis cand mama a apelat la o dieta hipoalergenica.

Daca bebelusul tau sufera de colici, chiar daca nu are alte manifestari de alergie alimentara, incearca sa revii la o alimentatie hipoalergenica pentru a vedea daca colicile bebelusului cedeaza. De obicei, nutritia adecvata a mamei rezolva aceste simptome. Odata ce copilul este bine, poti reintroduce alimente cu risc scazut si iti poti diversifica incet dieta, monitorizand copilul vis-à-vis de eventuale simptome recurente.

Afla ce anume din alimentatia ta poate provoca colicile bebelusului. 

Toleranta la alimente

Toleranta tractului gastrointestinal la alimente se formeaza in timp si apare la alimentele care sunt consumate in mod regulat. La copii, aceasta incepe sa se formeze prin intermediul laptelui matern si apoi prin introducerea alimentelor solide si este perpetuata pe intreaga durata a vietii. De aceea, este bine sa respecti regula de a introduce un aliment odata pentru a vedea care sunt alimentele pe care copilul nu le suporta. In acest caz, renunta la a le mai introduce in dieta pentru o vreme si reia incercarea peste o luna-doua cand tractul gastrointestinal este mai pregatit.

Multe evenimente reduc toleranta alimentara. O gastroenterita infectioasa, de exemplu, poate lasa in urma tractul gastrointestinal intr-o stare de hipersensibilitate si pacientul va rapoarta ulterior o toleranta scazuta la multe alimente.

Vezi care sunt cele mai comune intolerante alimentare ale copilului mic. 

Diareea 

Episoadele diareice sunt comune la copiii mici cu infectii alimentare. Pierderea de apa si electroliti reprezinta cauza majora de deces atunci cand diareea este severa si poate deshidrata rapid un sugar sau un copil mic. Atat sodiul cat si potasiul pierdut ar trebui sa fie inlocuit. Tratamentul cel mai simplu este apa ca o solutie de sare de 0,9% pe cale orala, dar si apa de orez este eficace - orezul este fiert in cantitati mari de apa (6 cesti pe 1 ceasca de orez) lichidul se strecoara si se raceste si ii este administrat copilului. Citeste aici mai multe despre diareea la copilul mic si cum se poate ameliora.

Constipatia

Multi copii prezinta constipatie, cu si fara episoade de diaree. Scaderea frecventei scaunelor si scaunele tari sunt asociate cu diferite grade de disconfort abdominal - de obicei balonare si distensie a colonului descendent cu acumularea de fecale. Revizuind dieta se va imbunatati foarte mult functia intestinala mai ales in cazul in care este crescut consumul de legume si aportul de fibre din fructe. Orezul tinde sa constipe si acest efect poate fi echilibrat prin 2-3 portii de legume pentru fiecare portie de orez. Laptele de vaca este o cauza majora de constipatie cronica, incepand din copilarie. Iacono si colaboratorii au aratat ca la 21 din 27 de sugari cu constipatie cronica s-a imbunatatit radical situatia printr-o dieta fara proteine din lapte; 15 dintre acesti copii aveau in mod evident alergie la lapte. 

Afla aici mai mult despre manifestarile constipatiei si cum il poti ajuta pe cel mic sa treaca cu bine de episoadele de constipatie. 

Iata deci ca alimentatia joaca un rol esential mai alas in primii ani de viata, iar atentia acordata de mama in alegerea alimentelor pentru ea si pentru cel mic, ii pot influenta acestuia sanatatea pe termen lung.

 

Sursa: Nutramed

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!