Copilul mic are tendinta de a avea episoade diareice mai des decat un adult. Diareea este modul organismului de a se debarasa de germeni, iar durata episoadelor diareice poate sa fie de la doua zile pana la o saptamana. Diareea este uneori insotita de febra, greata, varsaturi si crampe, cea mai mare problema care poate sa apara la copilul mic fiind deshidratarea.
Cele mai comune cauze ale diareei la copilul sub un an sunt infectiile cu virusi, bacterii, cum ar fi rotavirus-ul sau Salmonella, dar poate fi provocata si de parazitii intestinali de tipul Giardia, mai ales in cazul copilului mic care traieste in colectivitati. Infectiile virale care produc diaree sunt insotite de simptomatologia specifica unei gastroenterite fiind asociata cu varsaturi, dureri de stomac si febra.
Copilul alimentat natural face doar in mod execptional diaree pana la varsta de sase luni. In cazul copilului alimentat artificial sansele de a face diaree sunt mai mari, dar cu toate acestea, daca sunt respectate conditile igiena, ricurile sunt mici.
Principala grija pentru copilul mai mic de sase luni care face diaree este prevenirea deshidratarii. Copilul alaptat o sa aiba la dispoziutie sanul mamei, iar cei alimentati artificial pot primi apa fiarta si racita si, la recomandarea medicului saruri de rehidratare care sa compenseze pierderea de electroliti prin scaunele diareice.
Afla totul despre diaree si alte probleme asociate
Parintii trebuie sa stie ca unele medicamente, incepand de la siropurile de tuse, pana la antibiotice pot produce scaune diareice, ceea ce nu inseamna ca micutul are diaree, dar regulile care cer o buna hidratare trebuie mentinute. Studiile arata ca preparatele care contin culturi vii sau probiotice poat ajuta la ameliorarea diareei cauzate de antibiotice.
Intoxicatii alimentare pot provoca, de asemenea, diaree la copii. Simptomele apar de obicei repede, si sunt mereu insotite de varsaturi. De regula acesta apar la copilul care a inceput diversificarea. Combinatia intre varsaturi si diaree este, in cazul copilului mic de pana la un an o urgenta medicala, asa ca cea mai buna solutie este vizita la medic, daca varsaturile nu cedeaza in cateva ore de la debut, copilulul nu primeste lichide sau daca acesta are febra care trece de 38 de grade.
Cum recunosti deshidratarea copilului mic
Deshidratarea este una dintre complicatiile majore la copilul mic cu diaree. Diareea usoara, de obicei, nu produce pierderi de lichide semnificative, dar diareea moderata sau severa da, mai ales daca este insotita de varsaturi.
Important: copilul care face febra combinata cu diaree nu trebuie sa primeasca antitermice. De cele mai multe ori febra este un simptom al deshidratarii.
Deshidratare este periculoasa si poate provoca convulsii, leziuni cerebrale, si chiar deces.
Iata principalele semene care indica deshidratarea copilului mic:
- Somnolenta
- Gura uscata si saliva lipicioasa, limba uscata
- Urina de culoare galben inchis, sau absenta ei mai mult de doua ore
- Lipsa lacrimilor cand plange
- Piele rece si uscata
Prevenirea deshidratarii
Deshidratarea survine atunci cand organismul pierde prea multe lichide si electroliti (in special sodiu si potasiu). Pierderile trebuiesc inlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratarii sunt mult mai grave.
Desi apa este extrem de importanta in prevenirea deshidratarii aceasta nu este adecvata pentru administrare in aceasta situatie, ea necontinand electrolitii necesari. Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvata administrarea de supa, sucuri de fructe cu continut suficient de saruri.
Exista si solutii speciale pentru administrarea in cazul deshidratarii recomandate de catre medic, solutii cu continut optim de electroliti.
Un sfat: Deshidratarea nu mai este o problema la copilul peste sase luni, care bea lichide - supa, apa, ceai, dar este o urgenta in cazul copiilor mici si a celor care refuza hidratarea orala, chiar daca sunt mai mari de sase luni.
Apeleaza la medic daca:
- Diaree dureaza mai mult de trei zile si daca copilul este mai mic de sase luni.
- Nu poate retine lichide sau a vomitat mai mult de doua ori intr-o ora
- Are o febra peste 38 de grade
- Este deshidratat
- Are mai putin de o luna si a avut trei scaune diareice in 24 de ore
- Are o eruptie cutanata
Tratament
In multe cazuri singurul tratament recomandat si suficient este acoperirea pierderilor lichidiene ce au dus la deshidratare. In alte cazuri preparatele antidiareice pot stopa diareea, dar acestea nu sunt recomandate in cazurile in care etiologia acestora este infectioasa.
Trebuie evitata administrarea empirica de antibiotice datorita riscului de a crea rezistenta si de a selecta tulpini mai periculoase ce pot genera infectii mai greu de stapanit.
Diareea de etiologie virala nu trebuie tratata cu antibiotic, aceste substante neavand efect pe virusi. Tratamentul antibiotic in aceste situatii trebuie administrat doar preventiv pentru a evita o suprainfectare bacteriana a leziunilor. In general diareea de origine virala trebuie tratata simptomatic si evitata deshidratarea, afectiunea fiind in cele mai multe cazuri autolimitanta.
Sursa: webmd.com