Sari la conținut

Dificultăți în alăptare: Mameloane dureroase

Mameloanele dureroase reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea în timpul alăptării. Este recomandat să fie îngrijite sau tratate înainte de a se transforma în afecțiuni serioase ale pielii. Iată care sunt recomandările Monicăi Ungur, asistent medical generalist, educator perinatal SAMAS Certificat și consilier în alăptare.

Simptome în cazul mameloanelor dureroase

Durere la prinderea mamelonului de către bebeluş, durere pe parcursul întregii alăptări (ataşare incorectă sau introducerea biberonului), durere cu senzaţie de arsură sau durere în mănunchi de ace (micoza), durere după supt, la ieşirea mamelonului din gura bebeluşului (sindrom Raynaud), sângerare.

Care este cauza lor?

• Cele mai frecvente cauze sunt poziţionarea incorectă a copilului la sân şi biberonul introdus în primele săptămâni de viaţă (La biberon, bebeluşul primeşte lapte prin presiunea superficială a tetinei între gingii, în mod diferit de suptul la sân. Dacă biberonul este introdus devreme, bebeluşul nu face distincţia şi apare confuzia de tehnică de supt.)
• Cauze secundare : Un fren lingual, sindrom Raynaud, micoză.

Pot apărea oricând pe parcurul alăptării, dar sunt mai frecvente la început, până mama şi bebeluşul se obişnuiesc unul cu altul şi stăpânesc împreună alăptarea. O uşoară senzaţie de discomfort în primele aproximativ 20 de secunde la iniţierea suptului e normală pentru o mamă care alăptează pentru prima dată, dar alăptarea NU ar trebui să fie dureroasă. Dacă durerile mamelonare persista cauzele trebuie căutate în cele amintite mai sus.

Metode de prevenire

Cum poţi evita apariţia lor? Prin ataşarea corectă a bebeluşului la san în primele 2 ore de la naştere, conform indicaţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi evitarea introducerii biberonului în primele zile şi săptămâni de viaţă, lucru foarte des întâlnit din păcate.

Ce remedii sunt recomandate în cazul mameloanelor durerose?

În primul rând ar trebui verificată şi corectata poziţia de alăptare, prezenta biberonului şi/sau a frenului lingual cu ajutorul personalului medical specializat în alăptare (educator perinatal, consultant în alăptare, medic)
Lanolina ultrapurificata pentru mameloane (atenţie nu lanolina simplă nepurificata) este singura substanţa care nu e nevoie să fie îndepărtată de pe sâni înainte de alăptare. Se poate pune pe areola şi mamelon cât un bob de mazăre, după fiecare alăptare, dacă mama simte nevoia sau se poate folosi ocazional. Mama ar trebui să se spele pe mâini înainte de fiecare alăptare, dar pe sâni doar o singură dată pe zi la duşul/igienă de dimineaţă şi nu înainte de fiecare alăptare (cum greşit se mai recomanda în multe maternităţi) pentru a nu îndepărta de pe areola secreţia glandelor lui Montgomery. Aceste glande gresează areola şi prin mirosul lor, care duce cu gândul la lichidul amniotic, ghidează bebeluşul spre san cu ataşare corectă şi guriţa larg deschisă.

Ce poate face o mămică în cazul în care durerea nu dispare nici după remediile indicate mai sus?
Dacă durerea nu dispare în urma corectării suptului, îndepărtării biberonului ca sistem de hrănire suplimentară, folosirii lanolinei etc., mama ar trebui să apeleze la medic. În caz de prezenţă a micozei se dă tratament specific, în caz de prezenţă a unui fren lingual scurt, problema se poate rezolva de către chirurgul pediatru.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!