Sari la conținut

Fontanela anormală la bebeluș. Când trebuie să te alarmezi

Fontanelele au şi rolul de a proteja copilul de efectele grave ale unor posibile traumatisme craniene. În cazul unor lovituri oasele craniului, se pot mişca între ele datorită structurii lor cartilaginoase şi a fontanelelor. Tot fontanelele pot indica eventualele probeleme ale bebeluşului.

La naştere, copilul are 6 fontanele cea mai mare fiind fontanela anterioară. Dacă în cazul altor dimensiuni acestea sunt în limite normale foarte apropiate, în cazul fontanelelor, acestea pot avea variaţii mari de dimensiune, de la un copil la altul. Majoritatea copiilor au o fontanelă anterioare de 2/2 cm dar este normal ca aceasta să fie mai mare sau mai mică. În primele luni după naştere, fontanela anterioară poate să se lărgească temporar, ceea ce este normal.

Iată care sunt situatiile în care fontanelele sunt anormale:

1. O fontanelă prea mare poate avea următoarele cauze: rahitism, sindrom Down (de obicei diagnosticat în cursul sarcinii sau imediat după naştere), presiune intracraniană crescută, hipotiroidism congenital. Suspiciunea se ridică în urma unor consulturi repetate în care se va măsura cu maximă precizie atât fontanela, dar mai ales evoluţia ei în primele 2-3 luni de viaţă, concomitent cu măsurarea perimetrul cranian. Medicul poate recomanda analize de laborator şi/sau investigaţii imagistice.

►Citește și 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre nou născuți

2. O fontanelă prea mică sau închisă asociată cu un perimetru cranian sub limita poate fi cauzată de craniosinostoza, microcefalie. Şi în cazul acesta se vor face atât analize de sânge cât şi investigaţii imagistice pentru stabilirea unui diagnostic corect.

3. O fontanelă umflată, bombata ridică suspiciunea de hidrocefalie, infecţii (meningita), hemoragii craniene, traumatisme, etc. Dacă observaţi bombarea permanentă a fontanelei se impune consult medical de urgenţă. De reţinut: poate să apară o bombare scurtă, de moment, a fontanelei la copilul care tuşeşte, vomită, plânge sau face alt tip de efort. Această modificare este normală.

4. O fontanelă înfundată poate fi un semn de deshidratare şi impune tratament medical prompt.

5. O fontanelă pulsatilă poate fi întâlnită la unii sugari perfect sănătoşi şi este adesea absolut normală. Dar, din cauză că uneori acest semn poate indica prezenţa unei boli neurologice sau vasculare, se impune un control medical la toţi sugarii la care părinţii observă pulsatilitatea fontanelei pentru a elimina posibilele cauze patologice.

Citeşte şi:

Fontanelele, zonele moi ale craniului bebelușilor

De ce trebuie măsurat capul bebelușului

Sursa: wiki/Fontanelle

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!