De ce este atât de important să te asiguri că prichindelului tău îi este cald şi bine în timpul iernii? Pentru că bebeluşii cântăresc mai puţin decât adulţii, ei pierd mai uşor şi mai rapid căldură. De aceea, în lunile reci de iarnă, este vital ce haine alegi atât pentru exterior cât și pentru interior.
În timpul iernii, bebelușii au nevoie de multă căldură. Corpul celor mici nu este încă suficient dezvoltat şi nu-şi poate regla foarte bine temperatura optimă. În același timp, poate apărea riscul de supraîncălzire. De aceea, rolul tău este unul foarte important şi trebuie să ai mare grijă atunci când alegi hăinuţele de iarnă pentru micuțul tău.
În general, hainele groase şi pufoase sunt cele mai potrivite pentru a menţine o temperatură optimă a corpului bebeluşului de la cap, până în vârful degeţelelor de la picioare, atunci când ieșiți la plimbare. Pentru astfel de ieșiri, vei avea nevoie de un costum special de iarnă pentru bebeluşi, gros şi călduros.
În același timp însă, aceste costume sunt destul de problematice şi dificil de folosit mai ales atunci când se pune problema schimbării scutecelor sau când este vorba despre o ieşire neprogramată. Există și varianta jachetelor de iarnă - mult mai confortabile pentru cei mici, dar care nu au capacitatea să ofere aceeaşi protecţie din cap până-n picioare în fața frigului.
Este indicat să-ţi îmbraci bebeluşul cu mai multe haine, fiind mai uşor de dezbrăcat sau de adăugat, în funcţie de variaţiile de temperatură.
Cum menţin temperatura optimă a corpului bebeluşului peste noapte fără a-l înfofoli?
În timpul nopții, nu este indicat să-l învelești cu prea multe pături. Pentru că, în timpul somnului, se mişcă foarte mult şi îşi poate pot trage păturile peste faţă, crescând, astfel, riscul de sufocare. De aceea experții recoamndă să îl aşezi pe bebe pe spate, să nu îl înveleşti cu nimic, să nu foloseşti perne şi, cel mai important, să nu laşi în pătuţul lui alte obiecte, precum jucăriile. În cazul în care peste noapte este mai răcoare în camera unde doarme cel mic, poţi folosi un sac de dormit special conceput pentru bebeluşi - o alternativă ideală pentru pătură. Este simplu de folosit pentru că se închide cu un fermoar în partea din faţă, poate fi pus foarte uşor peste pijama şi, neavând mâneci, bebe îşi poate mişca mâinile în timp ce restul corpului rămâne acoperit şi la căldură.
►Citește și Cu bebe în sezonul rece! Cum îți pregătești prichindelul pentru lunile friguroase
Dacă folosești însă pătura, aceasta trebuie să fie subţire şi nu trebuie ridicată decât până sub braţele bebeluşului, iar apoi prinsă sub saltea. De asemenea, alege un aşternut din flanel pentru pătuţul bebeluşului tău.
Și pijamalele dintr-o singură piesă îl ajută pe bebeluş să îi fie cald pe tot timpul nopţii. Pentru siguranţă, îmbracă-l şi cu un maiou pe sub pijama.
Și nu uita de temperatura din camera prichindelului! Foloseşte un termometru de cameră pentru a menţine temperatura constantă şi confortabilă pentru bebeluş (în jur de 22 de grade Celsius).
Grijă mare la extremități!
Revenind la plimbările pe afară, știai că majoritatea căldurii din organism este eliberată la nivelul capului? Ne este frig la nivelul zonelor neacoperite, expuse direct aerului rece şi anume la nivelul capului, gâtului şi extremităţilor, însă la nivelul capului se pierde aproximativ 90% din căldura corpului.
Tocmai de aceea nu uita să îi pui întotdeauna ceva pe cap înainte să îl scoţi afară iarna. Dacă mânuţele lui sunt expuse, pune-i o pereche de mănuşi. De asemenea, asigură-te că şosetele şi încălţămintea pe care o poartă bebeluşul tău sunt foarte călduroase.
Atunci când intri într-o încăpere, chiar dacă este vorba doar de un supermarket sau de o farmacie, dă-i jos bebeluşului hăinuţa de deasupra ca să nu transpire. În caz contrar, când va ieşi din nou afară la aerul de iarnă i se va face frig dacă va fi transpirat.
În mașină
Când vă deplasați cu mașina, centurile de la scaunul auto trebuie să stea bine pe corp, pentru a funcţiona în mod corect în caz de accident. Aşadar, asigură-te că bebeluşul tău nu poartă haine prea voluminoase pentru scaunul de maşină şi evită să pui pături ca să acoperi bebeluşul şi apoi să prinzi centura. Îmbracă-l mai bine în haine care permit centurilor să se prindă între picioare şi ajustează centurile în aşa fel încât să nu îl deranjeze. Poţi folosi păturile peste centuri, în loc să le pui sub acestea.
Alte lucruri de care trebuie să ții cont:
- copilul are nevoie de un strat de haine în plus faţă de tine;
- lycra şi mătasea sunt mai bune izolante când stau imediat lângă piele decât bumbacul, căci bumbacul absoarbe umezeală şi devine jilav;
- dacă bebeluşul are sub 6 luni, ţine-i pielea departe de contactul direct şi prelungit cu soarele; foloseşte o cremă de soare înainte să ieşi afară;
Sursa: Parents