Febra la copii este un lucru comun. Cu toate că se întâmplă însă foarte des, majoritatea părinţilor intra instant în panică şi ajung să ia tot felul de decizii greşite. Aşa că îţi propunem să citeşti acum, la rece, cu mintea limpede şi fără stres, ce nu trebuie să faci atunci când copilul are febră:
- Copilul nu are febră dacă temperatura a trecut de 37grC. Pentru a fi considerată febră, termometrul trebuie să indice peste 38grC. Nu uita, este foarte important cum măsori această temperatură. Cel mai comod mod de măsurare, pentru a afla temperatura reală este rectal. Dacă măsori oral sau la subraţ, atunci ţi se va indica cu un grad mai puţin decât temperatura reală a corpului.
- Dacă un copil are febră însă nu da niciun semn de disconfort poţi să nu faci nimic să reduci febră. Nu trebuie imediat să încerci să reduci orice febră. Corpul o produce cu un anumit scop, las-o să lucreze dacă nu vezi vreun semn că copilul ar fi deranjat.
►Citeşte şi Care este diferenţa dintre răceală şi gripă la copii?
- Febră, în sine, nu îi face copilului rău, ci dimpotrivă. Acesta este modul prin care sistemul nostru imunitar lupta împotriva viruşilor sau bacteriilor. Dacă nu ar face febra când este bolnav, atunci corpul nu s-ar apăra. Ce ar trebui tu să faci în loc să intri în panică din cauza febrei este să afli de ce boală suferă. Aşa că încearcă să identifici şi alte simtome - o fi gripă, o fi diaree, o fi o infecţie a urechii? Dar poate la fel de bine să fie vorba despre faptul că l-ai ţinut prea mult în soare sau că îi apare un dinţişor.
- Să scoţi copilul din pat şi să-l duci la doctor? Dacă are sub 3 luni de zile da, imediat - pentru că la ei bolile se pot agrava imediat şi pentru că, în cazul lor, pot să apară boli grave care să nu fie însoţite de niciun simptom. Dacă este mai mare, întâi stai să vezi cum evoluează lucrurile. Febra poate să dispară de la sine, fără intervenţie în multe cazuri. Dacă copilul da semne de disconfort atunci încearcă să îi scazi febra acasă. Du-l la doctor dacă apar şi alte simtome în afară de febră sau dacă febra continua mai mult de 2-3 zile.
- Nu sări imediat la pastile pentru scăderea febrei. Începe cu modalităţile băbeşti: comprese cu apă rece. Nu chiar rece, la temperatura camerei. Desigur că ai o schemă de la pediatru - ce medicamente să dai şi din cât în cât timp. Însă nu apelă imediat la ea, poate că nu este nevoie şi poţi scădea febra cu un pic de apă rece. Compresele funcţionează mai ales pe frunte şi pe antebraţe. Mulţi pediatri recomanda folosirea medicamentelor dacă copilul este mai mare de 6 luni şi febra a trecut de 39 gr.
- Să trezeşti copilul din somn ca să îi dai pastilele? Doctorii spun că nu, cel mai adesea nu ajută. Lasă corpul să se odihnească, să îşi recapete forţele.
Atenție! Nu uita: bebeluşii / copiii nu au voie să ia aspirină!