Daca esti deja in luna a opta sau a noua, cu siguranta grijile privind venirea pe lume a bebelusului s-au mai atenuat si incepi sa te gandesti la cum va fi cand va ajunge acasa.
Iar una dintre primele intrebari va fi: „cu ce sa il imbrac?”. Mamele te vor sfatui sa nu dai banii pe haine, ci sa il tii infasat tot timpul, prietenele se arata dornice sa cumpere toate hainutele colorate, pufoase, elegante!
Adevarul este undeva la mijloc si trebuie sa primeze doar grija pentru confortul si siguranta micutului tau.
In primul rand, nu te gandi sa cumperi haine care sa ii fie mai multe luni. Va inota intr-un body de patru luni si va fi total nemultumit. Cumpara haine masura 0-3 luni, cat mai simple si cu cat mai putine cusaturi. Incearca sa gasesti haine facute din bumbac organic, cel mai sigur pentru pielea bebelusului tau.
Legat de cat de multe piese din fiecare tip de hainuta vei avea nevoie, depinde in mare masura si de obiceiurile tale de a spala. Numerele de mai jos iti vor da o plaja de siguranta, pentru a nu ramane in pana de hainute taman cand iti este lumea mai draga.
Haine de cumparat pentru nou-nascut
Imbracaminte dintr-o bucata (body) ( 5-7 ): sunt foarte comode si sunt perfecte pentru dormit! Mai ales in primele saptamani, cand copilul doarme des, sunt foarte convenabile.
Camesute ( 4-7 ): Cauta camesute care se incheie la gat, pentru a putea fi usor de tras peste cap. Unele mamici prefera camesutele care se leaga la spate, insa sunt mult mai dificil de imbracat si de multe ori se desfac, facandu-le enervante pentru copil.
Pantalonasi (3-5): Sunt utili pentru ca iti permit sa il schimbi rapid in cazul in care se murdareste, fara a-l mai schimba din cap pana in picioare. Cauta pantalonasi de bumbac, cu „talpi”, si cu elastic la burtica.
Pulover sau jacheta (1): Celor mai multi copii nu le place sa le tragi hainutele peste cap, deci cauta un pulover sau o jacheta cu butoane in partea din fata.
Pijamale (4-7): Nu conteaza cat de draguț arata, evita cu orice pret camasile de noapte sau pijamale care au o multime de capse si sunt greu de imbracat. Ideea principala trebuie sa ramana simplitatea!
Sac de dormit (2-3): Acesti saci de lana sau bumbac se incheie la umeri peste pijamale copilului si ii tin de cald noapte. Acestia inlocuiesc paturile tradiționale, care nu sunt sigure pentru copii, din cauza riscului sufocare in somn.
Polar sau costumas de iarna: Daca nasti iarna, s-ar putea ai nevoie de un costum de fleece dintr-o singura bucata care sa ii țina de cald in plimbari.
O opțiune de a evita costumele voluminoase este de a baga copilul intr-un sac comfortabil de carucior captusit cu lana.
Sosete si papucei: Vei avea nevoie de o mulțime de sosete pentru interior si cateva perechi de papucei pentru a-i menține picioarele calde afara. Nu exagera cu papuceii deoarece oricum nu merge in acest interval si are 0 sanse sa isi strice vreo pereche.
Caciulite (1-3): Ai nevoie de o palarie cu boruri largi pentru vara si o caciula moale, calda, care acopera urechile copilului iarna.
Sfaturi pentru imbracarea nou-nascutului
Evita hainele care il strang prea tare la gat si cele care multe panglici sau sireturi. Verifica nasturii, panglicile sau capsele pentru a te asigura ca sunt trainice- in cazul in care se desprind, sunt un pericol de sufocare.
Cand imbraci bebelusul, fa in asa fel incat hainele sa se muleze dupa copil si nu copilul sa intre in haine. Deschide capsele si largeste gatul hainelor pentru a-i trece cu usurinta capul prin deschizatura. Baga mana prin maneci pentru a ghida mainile micutului.
Este mai simplu sa imbraci copilul pe o masa sau pe podea. Incearca sa vorbesti tot timpul cu el si sa il alinti astfel incat sa asocieze imbracatul cu momente frumoase petrecute alaturi de tine.
Mai multe despre ce ai nevoie pentru bebelus in primele saptamani poti citi aici.