Din păcate pentru părinţi, nou-născuţii nu vin la pachet cu un manual de utilizare. Aşa se face că, atunci când vine vorba despre task-uri simple, precum îmbăierea sau tăiatul unghiilor, părinţii devin confuzi şi nu ştiu ce este mai bine pentru copil.
În primul rând, trebuie să ştiţi că părul nou-născutului este foarte delicat, aşa că ar trebui îngrijit corespunzător încă de la bun început. Este adevărat, unii copii se nasc fără niciun fir de păr, dar sunt şi nou-născuţi care vin pe lume cu un păr foarte bogat, rezultat al genelor şi rasei.
Oricum, trebuie să ştiţi că primele fire de păr ale nou-născutului nu sunt chiar păr, ci este vorba de aşa-numitul puf, extrem de moale şi de pufos, a cărui lungime nu depăşeşte 1-2 cm. El va cădea în mai puțin de 6 luni, pentru a face loc firelor noi, care vor formă podoaba capilară pe care cel mic o va purta toată viața. Părul de nou-născut cade din cauza transformărilor hormonale prin care trece organismul lui în primele luni. Mai mult decât atât, faptul că bebeluşul îşi petrece cea mai mare parte a zilei culcat, frecându-şi capul de aşternuturile de pat sau de materialul căruciorului, contribuie la tocirea imediată a firului – de unde şi chelia de la spate a micuţilor.
► Citeşte şi De ce cade parul nou nascutilor?
Cum se îngrijeşte părul nou-născutului - câte de des trebuie spălat şi cu cel fel de produse
- Este foarte important să spălaţi cu grijă părul copilului, pentru că în primele luni fontanelele nu sunt pe deplin închise sau sudate. Zona moale a capului nu trebuie presată în timpul mișcărilor de şamponare a părului.
- Recomandat este ca părul bebeluşului să fie spălat doar de 2-3 ori pe săptămână, pentru că nu se îngraşă la fel ca părul adulţilor. Numai în zilele călduroase de vară, spălatul pe cap trebuie făcut zilnic.
- Nu trebuie uscat cu uscătorul în mod îndelungat şi inutil
- În primele luni de viaţă este recomandat şampon delicat pentru copii, care nu provoacă iritaţii. Sunt recomandaţi şi emolienţi care hidratează şi hrănesc pielea în acelaşi timp.
- Nu spălaţi copilul pe cap cu şampoane pentru adulţi, pentru că efectul lor de degresare este prea agresiv pentru un copil mic
- Ulterior, puteţi încerca un produs 2 în 1 (şampon şi gel de duş).
- Cele mai sănătoase produse cosmetice pentru pielea copilului sunt cele cu un pH în intervalul 4,5-6.
- Părul nou-născutului este foarte subţire, aşa că trebuie să fiţi atenţi să nu-l ştergeţi prea mult cu prosopul – acest lucru poate slăbi şi usca scalpul.
- Chiar dacă micuţii au doar puf, şi acesta trebuie pieptănat, ca să nu se încurce. Pentru început, se recomandă o perie moale, iar apoi, când mai creşte, se poate folosi un pieptăn din plastic cu dinţii delicaţi. Trebuie să ştiţi că pieptănarea îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul pielii, astfel încât ar trebui să faceţi acest lucru nu numai din considerente de frumuseţe, ci şi pentru sănătate.
Sursa foto: Pixaby