Intoxicatiile alimentare nu trebuiesc sa fie tratate cu lejeritate, mai ales atunci cand este vorba despre copii mici. Daca suspectati o intoxicatie alimentara trebuie sa mergeti la un medic pediatru.
Intoxicatia alimentara apare in momentul in care hrana bebelusului a fost contaminata si el a inghitit bacterii care, odata ajunse in sistemul digestiv, incep sa provoace o stare de rau. Ea se poate manifesta prin crampe abdominale, varsaturi, diaree. De cele mai multe ori sunt insotite si de febra.
Copiii au un sistem digestiv mult mai sensibil si din aceasta cauza ei sufera de intoxicatii alimentare mult mai des decat adultii. Pentru a le preveni regulile de igiena sunt esentiale: biberoanele trebuie sa fie sterilizate, respectati regulile generale de igiena alimentara, carnea trebuie sa fie bine fiarta. Daca bebelusul este alimentat cu mancare deja preparata, din burcanele, nu ii dati mancarea direct din borcan, pentru a nu se contamina.
In primul rand, daca este primul caz de intoxicatie, trebuie sa anunti pediatrul. Iti va spune cum sa ai grija de bebelus, sa-l mentii hidratat, sa continui sa-l hranesti. Bebelusii care sunt alaptati la san vor continua sa manance astfel. Celor care sunt alaptati cu lapte praf este posibil sa li se recomande sa foloseasca, o perioada, un lapte fara lactoza. Trecerea la hrana solida se va face treptat.
Tot doctorul iti va recomanda cantitatea de lichide pe care trebuie sa o bea bebelusul in functie de varsta si greutate. Evita sa ii dai sucuri de fructe sau bauturi acidulate, pentru ca ii pot inrautati starea (gastroenterita poate afecta mucoasa intestinului subtire, digerarea lactatelor si a zaharurilor fiind mult mai dificila.). Daca bebelusul are febra cere acordul doctorului inainte sa ii dai orice medicament.
Nu uita insa regula - dupa un episod de voma nu se dau imediat alimente, fie ele lichide sau solide. Trebuie sa lasi cateva ore organismul sa-si revina pana cand poti da cateva lingurite de apa / ceai de menta.
Daca bebelelusul mananca deja hrana solida, de indata ce voma si diareea scad in intensitate, iar apetitul ii revine la normal, doctorul iti va recomanda sa reintroduci alimentele pe care le consuma.
Dupa parerea specialistilor aceasta trebuie sa contina: paine, cereale, orez, carne alba, iaurt, legume fierte, banane. Studiile arata ca revenirea cat mai rapida la o dieta normala reduce la jumatate perioada de vindecare, pentru ca ofera organismului elementele esentiale pentru a-l juta sa lupte impotriva infectiei. Pe de alta parte, daca bebelusul tau este privat de anumiti nutrienti va lupta mult mai greu impotriva infectiei. Daca pentru cateva zile nu va avea pofta de mancare nu trebuie sa iti faci griji, atata timp cat este hidratat, totul va fi in ordine.
Sunt cazuri in care starea bebelusului se poate agrava si atunci trebuie sa chemi neaparat doctorul:
Febra mai mare de 38 de grade
Voma pentru mai mult de trei zile
Dureri abdominale, stare de neliniste care tine mai mult de o saptamana
Sange in scaun
Abdomen umflat si tare
Trebuie sa chemi doctorul si daca are semne de deshidratare:
Scutece uscate ( ar trebui sa schimbi cate 6 scutece pe zi)
Somnolenta
Piele incretita
Buze uscate, plans fara lacrimi
Membre reci
Intr-o asemenea situatie s-ar putea ca pediatrul sa-ti recomande internarea. Daca analiza sangelui arata ca are o parazitoza, s-ar putea sa i se administreze antibiotice. Nu trebuie sa intri in panica, va fi externat si isi va reveni in cateva zile.
Articole relationate
Cum să creezi un spațiu de gătit eficient pentru o familie numeroasă
Când locuiești într-o casă cu o familie numeroasă, provocările zilnice nu sunt puține, iar spațiul de gătit devine rapid o arie esențială a casei. O bucătărie...
Semne de dezvoltare sănătoasă la bebelușii de 6-12 luni: ce ar trebui să urmărești. Semne de alertă
Bebelușii trec printr-o transformare incredibilă între 6 și 12 luni, dezvoltându-se rapid atât fizic, cât și mental. Este important pentru părinți să știe care...
10 trucuri pentru a ajuta bebelușii să doarmă bine în timpul nopților călduroase
Când temperaturile cresc în timpul verii, somnul poate deveni o provocare atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu