Sari la conținut

Lasă-l pe cel mic să se joace cu mâncarea! Rezultatele unui studiu

“Nu te mai juca cu mâncarea! Nu mai da pe jos!”… O replică des folosită de aproape orice mămică atunci când prichindelul ei începe diversificarea. Ai folosit-o și tu? Desigur, în urma acestei activități pare că a venit potopul, cu toată mâncarea împrăștiată peste tot: pe podea, pe masă, pe hainele celui mic, pe hainele tale, inclusiv pe frigider… Însă, dincolo de acest haos, copilul tău se dezvoltă. Cum?

Rețelele sociale sunt pline cu prichindei care transformă scaunul de masă într-o planșă de pictat cu mâncare. Și nu doar scaunul, ci și tot ce este în jur! Un obicei amuzant la începutul diversificării, dar care te poate frustra pe parcurs. Mai ales că tu te străduiești să-i pregătești puiului tău rețete sănătoase și gustoase pentru a se dezvolta cât mai armonios. Iar el nu pare a se concentra decât pe joacă: ori întinde cu degețelele piureul pe toată suprafața tăviței ca un mic Picasso ori tranformă lingurița într-un dispozitiv de aruncat mâncarea peste tot.

Însă toată această joacă are efecte benefice asupra dezvoltării micuțului tău. Potrivit unui studiu publicat în Developmental Science, copiii care se joacă cu mâncarea învață mult mai repede cuvintele asociate texturilor decât cei care nu o fac.

Astfel, scaunul de masă se transformă într-un reper extrem de important pentru cel mic: este locul în care se poate juca și explora în același timp. Totodată, pentru că știe că acolo e rost de distracție, va adopta o atitudine mai relaxată în ce privește ora mesei. Sunt mulți prichindei care încep să plângă atunci când sunt puși în scaunul de masă.

►Citește și De ce aruncă prichindeii cu mâncare?

Potrivit aceluiași studiu, copii care se joacă cu mâncarea sunt mai predispuși în a încerca alimente noi și, astfel, dieta lor este mult mai variată. Mămicile pot introduce mult mai ușor și alte legume decât morcovi, dovlecei ori cartofi. Sigur, ai auzit de bebeluși care nu nu vor să mănânce altceva…

De asemenea, “pictura” cu mâncarea stimulează curiozitatea prichindeilor în ce privește alimentația. În același timp, le oferă un simț al controlului: ei pot alege când și ce anume consumă. În plus, este felul prin care ei își impun voința pentru că, chiar dacă au doar 7,8 luni, sunt suficient de inteligenți să-și dea seama că nu-i poți determina să mănânce dacă ei nu vor. La începutul diversificării, “tehnica” avionului cu “Deschide gurița!” poate da rezultate, în unele cazuri. Însă, odată ce înaintează în vârstă, lucrurile se schimbă. Și apar condiționările din partea păriților. “Nu primești piureul, dacă nu papi toată cărnița”, “Nu primești desert, dacă nu mănânci toată ciorbița”, “Nu te ridici de la masă până nu mănânci tot”… Iar copiii sunt în stare să stea cu orele la masă, doar ca să-și impună voința lor.

►Citește și Ce se spune despre diversificare. Adevărat sau fals?

Totodată, joacă cu mâncarea stimulează creativitatea. Mai ales după vârsta de 2 ani, prichindeii încep să „deseneze” în farfurie: măslinele se transformă în ochișori, cubul de brânză – în nas, castravetele – în guriță și tot așa… Ce-i drept, joaca se poate întinde la nesfârșit, iar timpul alocat mesei se mărește considerabil, însă, cu timpul, poți impune anumite reguli, fără însă a-i diminua distracția celui mic.
Iar, dacă vrei, ca toată această joacă să fie cât de cât organizată – ca să restrângi mizeria într-un areal cât mai mic, iată 10 idei prin care îl poți încuraja pe cel mic să se distreze cu mâncarea:

Lasă-l să te ajute la gătit

Pentru un copil mai mărișor, peste 2-3 ani, este o plăcere să stea în bucătărie atunci când mama gătește. Nu doar aranjatul mesei este o plăcere pentru el, ci și implicarea lui în pregătirea cinei, de exemplu. Poate să adauge condimentele ori să învârtă lingura de lemn în vasul cu mâncare. Chiar și un bebeluș care a început diversificarea poate fi implicat în această etapă. În timp ce stă în scaunul de masă și servește piureul, de exemplu, din castronașul său special, lasă-l să te vadă cum pregătești masa familiei: cum cureți legumele, cum le tai, cum amesteci în oală și așa mai departe.

Combinații distractive

O idee ce poate fi aplicată tot în cazul copiilor de peste 2-3 ani. De exemplu, în preajma prânzului, lasă-l pe cel mic să vină el cu o idee de rețetă distractivă. De exemplu, broccoli cu miere! Orice combinație necovențională. Și urmărește reacția juniorului. Bineînțeles, după momentul distractiv, serviți o rețetă sănătoasă.

Mergeți împreună la cumpărături

De obicei, sesiunuile de cumpărături alături de copii nu sunt prea distractive. De câte ori nu am văzut în spuermarket-uri copii plictisiți în cărucioare?! Ori urlând de mama focului că-și doresc nu știu ce jucărie ori mai multe dulciuri?! Însă poți transforma această experiență într-un distractivă. Implică-l în alegerea produselor. De exemplu, lasă-l pe el să pună în coș ingredientele pentru rețeta lui preferată. Mai ales când ajungeți în raionul de fructe și legume. Este ocazia perfectă pentru a testa texturile și pentru o recapitulare asupra cunoștințelor sale.

Închide ochii și ghicește!

Prepară câteva feluri de mâncare fără ca cel mic să știe despre ce este vorba. Iar apoi, la masă, provoacă-l la un joc: “Închide ochii și ghicește ce mâncare guști!”. Un prilej bun de a afla de ce nu-i plac anumite preparate ori care sunt combinațiile preferate.

Smoothie, la discreție!

Mai toți copiii sunt fascinați de blender. Lasă-l să-l folosească atunci când pregătiți un smoothie. Sub atenta ta supraveghere, bineînțeles! Cărui copil nu-i place smoothie?! Mai ales dacă decide el ce fructe să folosească.

►Citește și 5 rețete delicioase de smoothie pe gustul copiilor

Sursa: KidSpot

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!