Sari la conținut

Nu iti vaccinezi copilul, dar pe riscul cui?

Epidemia de rujeola care a izbucnit in ultimele saptamani in Statele Unite pornind de la un parc Disneyland si extinzandu-se apoi in toata tara a adus iar in discutie efectele negtive, pentru intreaga comunitate, a refuzurilor parintilor de a-si vaccina copiii. Primii care sunt in pericol in cazul unei asemenea epidemii sunt copiii sub un an si femeile gravide.

 

Bebelusii sunt primele victime ale unei epidemii de rujeola

Se recomanda ca vaccinul antirujeola sa nu se faca inainte de 1 an de zile si in niciun caz inainte de 6 luni de zile. Asa ca bebelusii sunt primii care cad victima virusului. Ultima epidemie de varicela a avut loc in Romania in 2011-2013 si statisticile indica vulnerabiliatea acestora:

 

Cum sunt protejati acesti bebelusi?

Prin imunitatea de comunitate, care se obtine atunci cand aproape toti membrii acesteia sunt vaccinati. Atata timp cat bebelusul sta in interiorul acestei comunitati protejate este si el protejat. Pentru ca o comunitate sa fie imuna la boala trebuie ca 90% dintre membrii comunitatii sa fie protejati.

In ultima vreme din ce in ce mai multi parinti se opun vaccinarii, punand in pericol, prin insumare, intreaga comunitate. Atata timp cat numarul lor nu este foarte mare, comunitatea este in siguranta. Si copiii nevaccinati sunt si ei in siguranta, daca stau in comunitatea protejata. Ei sunt supranumiti 'calatori pe gratis'.

 

Copiii nevaccinati sunt supusi unui risc mai mare decat copiii vaccinati, daca izbucneste o epidemie in comunitate. Date statistice:

 

Romania si epidemiile de rujeola

Parintii care refuza vaccinul cred ca astfel de boli au disparut asa ca vaccinurile se fac de pomana. Statisticile arata contrariul, atunci cand populatia este insuficient vaccinata apar imediat.

Si nu este vorba despre rata de vaccinare la nivelul intregii tari, care poate sa fie buna. Ajunge ca o comunitate mica sa nu aiba imunitatea creeata pentru ca din ea sa se raspandeasca in restul. In imaginea de mai jos se vede foarte clar corelatia intre rata scazuta de vaccinare a comunitatii si rata de imbolnavire ca urmare a epidemiei. 

O stire din 2013 relateaza despre aparitia epidemiei si indeamna parintii sa vaccineze copiii intre un an si un an jumatete, iar mamele cu copii sub un an sa ii alapteze, pentru o imunitate mai buna.

Asa ca nu poti sa nu te intrebi: oare copilul vecinului este vaccinat?

 

Calendarul vaccinarii in Romania il poti afla de aici.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!