Nu sunt doar pufosi, numai buni de „chinuit”, ci sunt chinuiti ei insisi de conditia lor, care le va afecta sanatatea in multe moduri.
Am intrat acum, ceva timp, intr-o disputa pe Facebook referitor la cat de sanatos este pentru un bebelus – asa alaptat la cerere cu este – sa ia proportii mult peste media varstei sale. Totul a pornit de la un post pe care l-am vazut pe un grup de mamici, unde una dintre ele se plangea de dureri de spate provocate de purtatul bebelusului, care avea 16 kilograme la varsta de un an. Mai mult decat atat, comentariile transformasera postul respectiv intr-un concurs al mamelor care-si laudau bebelusii tot mai grei, tot mai de timpuriu in viata.
Si n-am mai rezistat: mi-am varsat nemultumirea – recunosc, mentionand alaptatul la cerere ca posibila cauza a acestei situatii – printr-un post propriu pe reteaua de socializare. Normal, am starnit un nou razboi, ca mame am si eu destule in lista de prieteni. Si, daca nu m-am lamurit inca in ceea ce priveste cauzele care provoaca ingrasarea unui bebelus in asemenea hal (alaptatul la cerere, dieta mamei care alapteaza, diversificarea prea timpurie si/sau cu alimente nepotrivite, consumul mare de cereale si gustari procesate al bebelusului, lipsa de stimulare a bebelusului etc.), am vrut sa nu las subiectul nerezolvat macar pe partea de complicatii de sanatate cu care cel mic (care e mare, de fapt) se poate confrunta. Asa ca am stat de vorba pe acest subiect cu doamna doctor Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatrie, Centrul Medical Medsana.
Ce repercusiuni are obezitatea infantila asupra sistemului osos al bebelusului?
Obezitatea aparuta in copilarie predispune la doua afectiuni ortopedice extrem de serioase: epifizioliza capului femural si boala Blount. Prima afectiune se caracterizeaza prin deplasarea extremitatii proximale a femurului ce provoaca durere si dificultate in mers. Tratamentul acestei complicatii ortopedice este chirurgical. Boala Blount – cunoscuta si sub denumirea de tibia vara – reprezinta o incurbare si torsiune progresiva a oaselor piciorului si gambei. In plus, copiii obezi fac cu mai mare usurinta fracturi osoase, pot prezenta anomalii de pozitie la nivelul articulatiilor membrelor inferioare si acuza mai frecvent dureri musculoscheletale.
Ce repercusiuni are asupra sistemului cardiovascular al bebelusului?
Copiii obezi au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala si anomalii ale grasimilor din sange numite dislipidemii, cu implicatii importante in aparitia bolilor cardiovasculare la maturitate. Prezenta unor valori crescute ale tensiunii arter iale in copilarie sau la adolescenta este predictiva pentru hipertensiunea arteriala la varsta adulta, chiar si atunci cand obezitatea este corectata. Ateroscleroza – depunerea de grasimi in peretele vaselor de sange, inclusiv in cele de la nivelul inimii – este accelerata la copiii obezi, fenomen explicat atat de prezenta dislipidemiilor si a hipertensiunii arteriale, cat si de o serie de anomalii ale metabolismului ce insotesc excesul ponderal.
Cum se reflecta obezitatea bebelusului in dezvoltarea motorie a acestuia?
Complicatiile in dezvoltarea motorie sunt reprezentate de o intarziere a achizitiilor motorii, determinata de dificultatea de miscare a sugarilor cu greutate prea mare pentru varsta lor. Mai tarziu, greutatea prea mare poate genera dificultati in miscare, ceea ce va conduce la intrarea intr-un cerc vicios, caci evitarea activitatii fizice de catre copiii obezi va contribui la cresterea masei adipoase.
Ce alte urmari asupra sanatatii organelor bebelusului are obezitatea? (la aceasta varsta, nu la maturitate)
Obezitatea infantila poate trena evolutia infectiilor respiratorii. Acesti sugari elimina mai greu secretiile respiratorii si prezinta cu mai mare usurinta obstructia cailor respiratorii, deja ingustate de tesutul adipos in exces. In plus, afectiunile pulmonare complicate cu insuficienta respiratorie pot avea o simptomatologie mai zgomotoasa la sugarii obezi, deoarece tesutul adipos in exces interfera cu expansiunea cutiei toracice si utilizarea musculaturii de la acest nivel.
Este corect un rationament precum: „prefer un bebelus alaptat la cerere si gras, dar care va fi sanatos la maturitate (pentru ca este alaptat), decat unul normal si hranit cu formula, care va avea probleme de sanatate ca adult”?
Nu este corect. Obezitatea in perioada de sugar poate avea consecinte nefaste la maturitate, indiferent de modalitatea de alimentare: naturala sau artificiala. Alimentatia naturala are o multitudine de beneficii, dar administrata in exces, poate conduce la obezitate si, implicit, la complicatii pe termen lung. Similar, alimentatia artificiala poate duce la obezitate atunci cand este depasita cantitatea adecvata de formula pentru varsta. Alimentatia artificiala nu genereaza probleme de sanatate la varsta de adult, cat timp este corect administrata.
Pe doamna doctor Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatrie, o poti gasi la Centrul Medical Medsana.
Sursa foto articol: pjmedia.com