Sari la conținut

Reflexul suptului la bebelusi

Suptul este un reflex prezent chiar inainte de nastere. In cazuri destul de frecvente, atunci cand merg pentru a-si face ecografii prenatale, mamele isi observa bebelusii sugandu-si degetul. Dupa nastere, atunci cand cerul gurii bebelusului este atins, el va incepe in mod automat sa si suga. Totodata, suptul este si o activitate relaxanta. Mai multe detalii am aflat de la Mihaela Timofte, asistent medical neonatologie, educator perinatal SAMAS.

Reflexul de supt este important pentru supravietuire, deoarece un bebelus care nu poate suge si nu-si poate coordona suptul cu inghititurile si cu respiratia va avea mari dificultati in alimentatie si in cresterea in greutate.

Cum poate fi stimulat reflexul suptului in cazul nou-nascutilor?

Sunt cateva mici trucuri folosite pentru a determina nou-nascutii sa suga.
a) Hranirea bebelusilor la primele semne de foame deoarece sunt mult mai cooperanti.
b) Contactul piele-pe piele faciliteaza atasamentul dintre mama si bebelus dar ajuta si la o ejectie de lapte, ducand la motivarea bebelusului sa suga.
c) Compresiile sanilor din timpul alaptarii accelereaza fluxul de lapte.
d) Presiuni usoare in palma bebelusului in timpul hranirii. Acest lucru va stimula suptul datorita conexiunii neurologice dintre gura si maini.

Refelxul suptului la prematuri

Prematurul este bebelusul nascut la mai putin de 37 saptamani de gestatie.
Prematurii nascuti dupa varsta de 32 saptamani de gestatie pot avea oarecare abilitati pentru supt si inghitire, dar, in general, in jurul varstei de 34 saptamani isi pot coordona corect suptul, inghititul si respiratia. Aceasta inseamna ca in functie de starea lor generala, acesti bebelusi pot fi atasati la sanul mamei.

Avand in vedere ca prematurul nu are tonus muscular suficient pentru a-i permite o pozitie stabila la san, mama trebuie sa-l sustina in pozitii care vor permite nu bun suport pentru spate si corp.

Prematurii care nu se pot atasa la sanul mamei vor fi hraniti cu lapte matern muls oferit cu ajutorul linguritelor sau seringilor, sau prin gavaj cu sonda gastrica.
Mamicile ar trebui sa fie incurajate si ajutate sa extraga lapte in termen de maxim 6 ore de la nastere, de cel putin de 8 ori/zi. Pentru a incepe mulgerea laptelui matern, in cazul in care cantitatile sunt minime, mulsul manual s-a dovedit a fi mai eficient pentru ca stimuleaza mai bine reflexul de ejectie al laptelui si nu creaza trauma sanilor.

Ce este suptul non-nutritiv?

Suptul non nutritiv este un mecanism de auto-linistire a bebelusului.
Alaptarea este importanta din punct de vedere nutritional, dar la fel de importanta este si pentru dezvoltarea fiziologica, emotionala si cognitiva a bebelusului.
La prematuri, suptul non nutritiv are implicatii importante in cresterea peristaltismului, imbunatateste secretia de fluide digestive, scade perioadele de plans.
Mamicile trebuie sa inteleaga ca alaptarea nu inseamna doar hrana ci si dragoste, confort si siguranta.

Reflexul de supt nu dispare, dar in jurul varstei de 4 luni el devine mai degraba o activitate voluntara decat un reflex.

Exista vreo legatura intre acest reflex si “suptul degetului” la bebelusi?

Unii bebelusi au reflexul de supt mai puternic decat altii simtind nevoia sa suga si intre hraniri.
De cele mai multe ori, se incearca rezolvarea acestor cerinte ale bebelusilor prin oferirea suzetelor. Atunci cand nu primesc nici suzete, bebelusii isi vor suge degetele cu scopul de a se calma.

La bebelusi, de cele mai multe suptul degetului este corelat cu alimentatia insuficienta cantitativ si calitativ. De aceea, e de preferat alaptarea bebelusilor la cerere, pe o perioada de timp care sa le satisfaca atat nevoia de hrana cat si cea de confort.

Foto: Hepta

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!