Sari la conținut

Infectia urinara - simptome si tratament

Bebelusul tau are febra neinsotita de alte simptome, care ar putea fi problema? Raspunsul este o infectie urinara. Un procent situat intre 30% si 40% dintre bebelusi dezvolta o astfel de infectie.

Ce este o infectie urinara

In mod normal, urina se  elimina usor din rinichi, este filtrata prin doua tuburi, numite uretere care pleaca din fiecare rinichi si ajung in vezica urinara, de unde, prin uretra, urina este eliminata. Bacteriile care se afla pe zonele pielii din apropierea organelor genitale pot intra in uretra, sau rinichii pot fi infectati de bacteriile care se afla in sange, acestea putand provoca inflamatii in orice loc pe parcursul tractului urinar.

 

Oricum, singurul simptom pe care il va avea bebelusul este febra. Suna doctorul daca suspectezi o astfel de infectie. Netratate, astfel de infectii pot trece foarte repede la rinichi si pot provoca afectiuni permanente si posibil, insuficienta renala. Medicii spun ca infectiile renale sunt mult mai periculoase pentru copiii care au sub doi ani.


Ce alte simptome ar putea indica o infectie renala?

Pentru majoritatea bebelusilor singurul simptom este febra.  Dar sunt cazuri in care apar mai multe indicii:

-    Plans si dureri la urinare
-    Urina cu miros neplacut
-   Urina tulbure
-    Bebelusul este nelinistit in majoritatea timpului
 -   Voma si refuz de a manca

Daca vedeti asemenea simtome este necesar sa mergeti la doctor. Se va face o analiza a urinei. Pentru bebelusii mici, care nu stiu sa urineze la comanda, este posibil ca proba de urina sa fie luata de doctor, printr-o procedura un pic dureroasa. 

 

Care este tratamentul pentru infectia urinara

Cel mai probabil bebelusului or sa i se prescrie antibiotice in forma lichida. Nu intrerupe tratamentul chiar daca starea bebelusului se amelioreaza rapid. Uneori, mai ales daca bebelusul este mic sau daca nu poate sa manance / sa bea, se recomanda internarea pentru cateva zile

Cum iti dai seama ca infectia a trecut?

Dupa ce termina tratamentul, bebelusului i se vor lua probe de urina pentru analize. Astfel se va determina daca infectia a disparut complet sau mai este necesara o cura de antibiotice.

 

Mijloace de prevenire a infectiei renale

Unii bebelusi sunt, pur si simplu, predispusi la astfel de infectii. Dar sunt masuri de precautie pe care le poti lua. Atunci cand scoti un scutec trage-l din fata spre spate (valabil mai ales la fete).

Asigura-te ca bebelusul bea destule fluide astfel incat sa poata elimina bacteriile ce intra in uretra.

Daca bebelusul a inceput diversificarea asigura-te ca mananca fructe, legume si cereale integrale, astfel incat sa evitati constipatia.

Alaptarea ajuta foarte mult, asa ca alapteaza minim 7 luni.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!