In afara de iritatia de scutec, cel mic poate avea de-a face si cu iritatia de la caldura zilele astea. Afla cum s-o tratezi.
Greu e sa mai fii bebelus! Dupa ce ca ai atatea de facut, nici macar nu poti spune ce te doare intr-un limbaj care sa-ti aduca repede alinarea. Asa se ajunge in situatii in care parintii isi dau seama de disconfortul copilului doar cand organismul reactioneaza prin semne vizibile. Este si cazul iritatiei de la caldura, un simptom al supraincalzirii celui mic. Si bebelusii transpira foarte mult, dar, avand porii mult mai mici decat noi, adultii, este mult mai posibil ca acestia sa se infunde si sa provoace aparitia acelor bubite mici si rosii, uneori chiar pustule, mai ales prin pliurile pielii sau in zonele unde imbracamintea „tine”: piept, stomac, umeri, gat, fese, chiar pe ceafa, frunte sau scalp, daca bebelusul poarta sapca sau palariuta in mod frecvent.
►Citeste si Hidratarea bebeluşilor pe timpul verii. Recomandările specialistului
Iritatia de la caldura mai poate aparea si pe vreme foarte umeda, cand transpiratia nu se mai evapora de pe piele. Bine, i se poate intampla chiar si iarna, daca e prea infofolit sau are febra si nu te-ai prins ca trebuie sa-l dezbraci, ca sa-i scazi temperatura corpului. Pentru sezonul cald pe care-l suportam cu aer conditionat, crema de protectie si palariute, iata cate sfaturi pentru administrarea iritatiei de la caldura suferita de bebe:
- Racoreste-ti copilul: dezbraca-l, baga-l la umbra sau in casa la aer conditionat. Si hidrateaza-l foarte bine.
- Tamponeaza-i pielea cu un prosop din materiale naturale ca sa-i absorbi transpiratia.
- Dupa fiecare spalare a zonelor cu probleme, lasa-l, mai degraba, sa se usuce liber, la aer. Tamponeaza usor doar portiunile iritate din pliurile pielii, care se vor usca de la sine mult mai greu. Tine copilul doar in scutec prin casa si imbracat foarte lejer pe-afara (bineinteles, incercand sa limitezi expunerea la soare la minimum).
- Aplica comprese racoroase pe portiunile iritate. La fel, nu lasa pielea umeda dupa.
- Fa-i baia de seara cu apa mult mai calaie, in care ai pus 4-5 lingurite cu bicarbonat – ajuta la tratarea pielii cu probleme.
- Taie-i unghiile copilului, ca sa nu-si rupa bubitele. Desi iritatia de la caldura este insotita in foarte putine cazuri de mancarimi, este posibil ca bebelusul sa fie atras de culoarea rosiatica a pielii si sa incerce s-o racaie cu unghiutele.
- Nu folosi vreo crema pe zonele cu probleme, ca nu cumva sa fie din acelea care retin umezeala in piele. Cel mai sigur tratament il primesti de la dermatolog, daca nu vrei s-o lasi sa treaca de la sine.
- Racoreste bine camera in care doarme copilul. Supraincalzirea in timpul somnului este asociata si cu riscul sindromului de moarte subita, nu doar cu aparitia iritatiei de la caldura.
- Bineinteles, imbraca-l in haine din materiale cat mai naturale (bumbac, in), care absorb transpiratia foarte bine si permit evaporarea ei.
- Poti aplica un strat subtire de pudra pe baza de amidon din porumb (NU pudra de talc!!) in pliurile pielii, ca sa previi instalarea iritatiei. Aceasta pudra este mult mai indicata decat cea de talc pentru ca nu prezinta un risc atat de mare de inhalare de catre bebelus. Oricum, intelep ar fi sa-ti presari in palma un pic de pudra si s-o aplici pe zonele cu probleme, nu s-o cerni pe copil direct din tub.
- Daca iritatia nu trece in 3-4 zile, daca arata tot mai rau, daca bebelusul face febra, atunci este cazul sa mergeti de urgenta la medic.
Sursa: babycenter.com