Spasmul hohotului de plans este un lesin care intervine atunci cand copilul plange. El nu descrie o afectiune medicala, desi este recomandat sa discutati cu medicul dupa un asemenea episod. Orice copil poate avea o asemenea manifestare intre 0 si 5 ani. Cam 5% dintre copii trec prin asemenea episoade.
Ce inseamna spasmul hohotului de plans
Copilul plange foarte tare si, printre sughiturile de plans, respiratia pare sa i se opreasca din ce in ce mai mult. Uneori atat de tare incat nu mai respira deloc timp de un minut. Este o stare care ii face pe toti parintii sa inghete de spaima, chiar daca pentru copil nu este in niciun fel periculos. Spasmul hohotului de plans este insotit de obicei de o schimbare a culorii pielii spre albastru si de o rigiditate a membrelor. In urma sa copilul ramane usor dezorientat si mai putin activ decat de obicei.
Ce declanseaza spasmul hohotului de plans?
De obicei apare atunci cand s-a intamplat ceva extrem de suparator pentru copil. El poate sa fie declansat atat de durere, cat si de frica. Daca, sa zicem, s-a lovit foarte tare. Dar poate sa apara si daca l-ai suparat pentru ca i-ai interzis ceva.
►Citeste si Bebe plange? Ghid de interpretare al plansului la bebelusi
Uneori o astfel de manifestare apare si fara sa fie insotita propriu zis de un hohot de plans. Ea apare tot pe fondul unei emotii intense si, inainte de aparitia lesinului, se poate observa ca pielea 's-a albit' instant.
Cum sa reactionezi in cazul spasmului hohotului de plans
In primul rand trebuie sa iti mentii calmul, desi este destul de dificil de facut atunci cand iti vezi copilul ca nu mai respira.
Nu poti face mare lucru ca sa isi revina, se va intampla de la sine. Ai grija insa sa nu se loveasca atunci cand cade si sa nu aiba cumva ceva in gura, ca sa se inece. Poti eventual sa il asezi pe spate, cu picioarele usor ridicate. Il poti striga pe nume, il poti bate usor pe palme sau peste fata. Ii poti pune o compresa cu apa rece. Intrucat este destul de asemanator cu epilepsia ca si manifestare, este indicat sa discutati cu un medic pediatric despre ce s-a intamplat.
►Citeste si Bebelusul plange incontinuu? 3 metode prin care il poti linisti
Pe termen lung, chiar daca ati experimentat asemenea episoade incearca sa nu iti schimbi comportamentul: nu trebuie nici sa devii excesiv de protectiva, ca nu cumva sa se mai liveasca vreodata si nici excesiv de permisiva ca nu cumva sa il mai superi interzicandu-i ceva. Poate sa fie insa utila discutarea cu un psihoterapeut pentru a analiza relatiile dintre copil si adulti si a le ajuta sa devina mai putin incordate.