Sari la conținut

Soluţia naturală pentru a adormi bebeluşii uşor – ciclul de 90 de minute

Ştim cu toţii cât de dificil este să adormim un bebeluş – îl legănăm, îi dăm să mănânce, îi cântăm, îl plimbam în cărucior şi câte şi mai câte. Adesea, ca să ne dăm seama că nu reuşim să facem altceva decât să avem un bebeluş din ce în ce mai morocănos, însă incapabil să adoarmă.

Polly Moore, Director al Sleep Research at California Clinical Trials din San Diego şi autor al cărţii “The Natural Baby Sleep Solution", are o altă soluţie, una care se bazează pe ritmul de somn al bebeluşilor. Ea s-a dovedit a fi extrem de eficientă. În ce constă:

Atunci când bebeluşul are mai puţin de 3 luni de zile trebuie să fii atent la momentul în care se trezeşte bebeluşul. Acestuia îi adaugi 90 de minute, perioada în care bebeluşul este alert. După 90 de minute pui iar bebeluşul la somn.

Nu trebuie să te uiţi după indicii care arată că bebeluşului îi este somn ca să îl pui atunci să doarmă. Pentru ca bebeluşii rareori dau indicii explicite, cum ar fi să caşte sau să se frece la ochi. Poate pur şi simplu să plângă, ceea ce noi asociem adesea cu foamea. Aşa că îi dăm să mănânce. Bebeluşul va accepta aproape întotdeauna, ceea ce nu face decât să aducă şi mai multă confizie şi pentru bebeluşi şi pentru părinţi.

►Citește și Regresia somnului la bebeluși. Explicații pe înțelesul mămicilor

Ce ar trebui să facem? Când se împlinesc 90 de minute punem bebeluşul sa doamnă, fără să îl hrănim, fără să îl legănăm. Dacă va profita de ritmul său natural va dormi mai mult şi mai bine. Dacă va trece peste acest moment însă va devein iar alert şi somnul său următor va fi scurt, nesatisfăcător. Cu alte cuvinte îl privezi pe bebeluş de somnul său, ceea ce îl face să fie foarte iritat. Este o idee foarte proastă să laşi bebeluşul să doarmă mai puţin ziua în ideea că va dormi toată noaptea. Pentru că ritmul său natural nu este respectat, atunci şi somnul de noapte va fi dificil. Şi aşa ajungem să avem copii care se trezesc de mai multe ori pe noapte.

Se aplică această regulă şi la bebeluşii mai mari?

Da, ciclul de somn este tot la 90 de minute. Doar că, evident, nu va mai avea 5 perioade de somn pe zi, ci numai 2 sau 1. Calculul se face în felul următor: să zicem că se trezeşte la 6.30. Atunci primul somn va fi la 8 sau la 9.30 sau la 11 sau la 12.30. Nu contează cât de mult doarme. Când se trezeşte începi iar să calculezi, la 90 de minute, care este cel mai propice moment ca să pui bebeluşul iar la somn.

Cartea se gaseste si in Romania si este editata de Curtea Veche.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Roxana

    Aşa că îi dăm să mănânce. Bebeluşul va accepta aproape întotdeauna - nu sunt deloc de acord cu aceasta parte. Bebe daca nu ii e foame refuza biberonul, nu papa decat cand are intr-adevar nevoie. Are 4 luni, dar asta se aplica de la inceput.

  • Diana

    Și dacă are 7 luni? Câte ore trebuie să fie activ pentru următorul somn?
    Copilul doarme 33-35 minute ziua, de 2-3 ori maxim. Ce pot să fac? Mulțumesc

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!