Cum doarme bebelusul la aceasta varsta
Bebelusii de aceasta varsta au nevoie de 14-15 ore de somn si pot dormi in reprize destul de lungi. Daca bebelusul tau doarme toata noaptea, e posibil sa se trezeasca de cateva ori, dar stie sa se linisteasca si sa adoarma la loc, un semn bun ca nu iti va face probleme din acest punct de vedere. Probabil ca va mai dormi si in cursul zilei in 2-3 reprize scurte, una de dimineata si alta dupa amiaza. Nu-ti face griji chiar daca bebelusul doarme de doua ori pe zi. Aminteste-ti ca respectarea unui orar atat pentru somnul de dupa amiaza cat si pentru cel de seara va face sa aiba un program de somn regulat.
Cum poti stabili un program de somn?
Acum poti lua urmatoarele masuri pentru a creea bebelusului obiceiuri bune de somn:
Trebuie sa stabilesti si sa respecti o rutina clara, desi probabil ai un fel de ritual de dinainte de culcare. La aceasta varsta bebelusul va participa activ. Daca rutina include baia bebelusului, un joc, schimbarea scutecelor si hainutelor pentru culcare, citirea unei povesti sau un cantec de leagan, asigura-te ca faci toate astea in aceeasi ordine si in acelasi timp in fiecare seara. Bebelusii se simt foarte bine atunci cand au o rutina bine deteminata, iar ritualul de dinainte de somn stabilit de tine ii transmite mesajul ca trebuie sa se pregateasca de culcare.
Respecta orarul atat pentru somnul din timpul zilei cat si pentru somnul de seara
Amandoi veti beneficia de pe urma unui astfel de program. Asta nu inseamna ca bebelusul trebuie sa ia masa de pranz fix la 12.15 dupa amiaza, dar inseamna ca va trebui sa se intample in jur de 12. Cand bebelusul doarme, mananca, se joaca, sau se pregateste seara de culcare in jurul aceleiasi ore, e mai probabil sa il ia somnul repede.
Bebelusul trebuie sa invete sa adoarma singur. Aseaza-l in patut cand este obosit si lasa-l sa se linisteasca fara ajutorul tau. Daca incepe sa planga, asteapta cateva minute si numai daca in acest interval nu se calmeaza poti sa il iei in brate.
Rasturnari de situatie
Copiii care nu au avut niciodata probleme de somn, s-ar putea ca dintr-o data sa nu mai poata adormi singuri. De ce? Dereglarile de somn, vin mana in mana cu teama de separare si dezvoltarea capacitatilor motorii si cognitive. Acum bebelusul invata sa stea in sezut, sa se rostogoleasca si chiar sa stea in picioare sprijinindu-se de ceva. S-ar putea sa nu se opreasca din a-si exersa noile realizari in plan fizic iar cand vine timpul sa doarma va fi atat de agitat incat nu-l va mai lua somnul.
Daca face prea mult efort, sau daca ramane in sezut sau in picioare si nu stie cum sa revina la pozitia orizontala, mai mult ca sigur ca va incepe sa planga. Probabil va dura o saptamana sau doua pana sa il inveti cum sa revina la pozitia de somn. Fa din asta un joc. Determina-l sa stea in sezut, dupa care adu-l usor cu spatele la orizontala.
Poate vrei sa tii cont si de un sfat care vine de la o specialista in acest domeniu, Jodi Mindell: ”Daca bebelusul adoarme dupa 8.30 si dintr-o data incepe sa se trezeasca in timpul noptii, iti vei da seama ca in mod surprinzator nu se va mai trezi daca ii muti ora de somn cu 30 de minute mai devreme. Chiar functioneaza. Incercati.”