Factorii care influenţează dezvoltarea reprezintă pentru el tot atâtea surse de stres şi suprastimulare. Deseori suprastimularea copilului mic poate să ducă la reprize de plâns necontrolat, refuzul de a mânca şi imposibilitatea de a adormi. Copilul devine încordat şi este foarte greu de potolit. În plus copilul refuza contactul cu alte persoane decât mama.
Toate aceste stări pot apărea inclusiv la nou-născut și îi pot afecta grav dezvoltarea normală.
Atunci când vine pe lume un copil este capabil să respire şi să se alimenteze, dar celelalte conexiuni importante din creier se produc în primele două luni după naştere şi sunt direct influenţate de interacţiunea să cu mediul înconjurător.
Astfel, bebeluşul se ataşează în mod special de o singură persoană, de mama, şi cum, de obicei, creierul lui procesează stimulii externi pe rând, unul câte unul, acesta se simte deseori bombardat de prea multă lumină, prea multe sunete sau prea multe persoane care încearcă să intre în contact cu el. În cazul suprastimularii în primele 2-4 luni de viaţă copilul reacţionează plângând necontrolat.
Soluţia este că mama să nu-şi expună bebeluşul la prea mulţi stimuli deodată sub pretextul că trebuie să se obişnuiască cu ei şi să nu devină pretenţios. Medicii pediatri susţin că un nou-născut trebuie observat cu atenţie şi stimulat doar în măsura în care nu dă semne că acest lucru îl afectează negativ, pentru că altfel există riscul ca acesta să devină hipersensibil.
►Citește și Cum simt bebelușii durerea?
Astfel, în echipă cu el şi în funcţie de reacţiile celui mic, mama trebuie să fie capabilă să stabilească un program de somn, alimentaţie şi mişcare, inclusiv masaj, care să nu îl streseze peste măsură, ci să îl ajute să se crească relaxat dar viguros. Mai mult, părinţii trebuie să spună "NU!" tuturor celor care vor să se joace cu bebeluşul sau să-l ia în braţe. Mai precis, lasă-i pe bunici să intre în cameră, să îl privească, să se bucure de cel mai tânăr membru al familiei lor, dar, fără să-l ia în braţe. Trebuie să-l fereşti şi de jucăriile care se învârt, cânta şi luminează, deasupra patului. Oricum acestea nu sunt recomandate până la vârsta de două luni.
►Citește și Ce să interzici la vizitarea unui bebeluș.
Chiar dacă este hrănit, uscat şi odihnit, un nou-născut resimte puternic sunetele intense, lumina puternică, schimbările bruşte de temperatură şi trebuie protejat de suprastimulare, mai ales în primele luni de viaţă, dar şi mai departe până la vârsta de doi ani.
Sursa: letstalkbabies.com