Aparent fără sens, se pare că există o strânsă legătură între folosirea suzetei și otita la bebeluși. Cel puțin asta arată un studiu realizat de medicii din Finlanda care recomandă ca prichindeilor care fac constant otită să nu li se mai dea suzeta.
O echipă de medici pediatri din Finlanda au suspectat că există o legătură semnificativă între popularele suzete și infecțiile urechii în cazul bebelușilor. Tocmai de aceea au realizat un studiu care arată că în 29% din cazuri limitarea accesului la suzetă reduce numărul otitelor la bebeluși.
Astfel, nu toţi bebeluşii care adorm în mod constant cu suzeta în gura vor avea de luptat cu simptomele infecţiei urechii, însă riscul în cazul lor este cu 50% mai mare. În plus, folosirea suzetei creşte frecvenţa cu care apar episoadele de otită.
►Citește și Cum scapi de suzetă. Trucuri utile pentru părinți
Care este explicația? Potrivit experților, folosirea suzetei interferează cu trompa lui Eustachio, un conduct care leagă faringele de urechea medie. Atunci când ţin suzeta în gură, bebeluşii mimează masticaţia, urmată de înghiţire - proces în timpul căruia mişcările faringelui provoacă deschiderea automată a orificiului trompei lui Eustachio.
În felul acesta, aerul din faringe este condus către ureche care, în cazul bebeluşilor este căptuşită cu o mucoasă extrem de fină şi sensibilă.
Totodată, suzetele sunt purtătoare de microbi care ajung foarte uşor în canalele auriculare, drept pentru care ale ar trebui înlocuite atunci când sunt mai vechi de 10 luni.
Sursa: WebMED