Cea mai buna cale prin care iti poti hrani copilul este aceea de a-l alapta. Organizatia Mondiala a Sanatatii, studiile si experienta a milioane si milionae de femei au dovedit ca alaptarea este cea mai buna solutie.
Daca din diferite motive nu poti face asta solutia o reprezinta fomulele de lapte pentru nou-nascuti si bebelusi. Acestea au ajuns la o compozitie extrem de elaborata, care aduce copilului toti nutrientii de care are nevoie pentru o buna dezvolatare, si sunt adaptate ritmului de crestere al copilului. Acesta este si motivul pentru care este important sa stii ce contine laptele praf si sa stii sa-l alegi corect. Cel mai bine este sa ceri sfatul medicului pediatru si sa adaptezi tipul formulei de lapte praf pe care o consuma copilul tau la nevoile si particularitatile lui.
Formulele de lapte sunt produse special concepute pentru sugari si sunt atent preparate, in scopul adaptarii lor la nevoile nutritionale ale sugarilor. Majoritatea formulelor de lapte au la baza laptele de vaca, care este insa radical modificat si completata pentru a face fata nevoilor copilului. Exista si formula de lapte praf preparate din surse vegetale de proteine, special concepute pentru copiii care nu tolereaza laptele de vaca.
Afla mai multe despre laptele praf de aici si aici
Valoarea energetica a formulelor este de 60 -75 kcal /100 ml ceea ce asigura aportul caloric necesar cresterii sugarilor alimentati exclusiv cu lapte, iar compozitia lor tinde sa o copieze pe cea a laptelui matern.
Toate formulele de lapte sunt preparate astfel incat sa fie echilibrate nutritiv, fiind create sa sustina cresterea si dezvoltarea bebelusului. Orice formula de lapte contine:
- Proteine
- Lipide
- Acid linoleic
- Vitaminele A, C, D, E, K, B1 (numita tiamina), B2 (riboflavina), B6 si B12
- Niacina (vitamina PP)
- Acid folic (vitamina B12)
- Acid pantotenic (vitamina B5)
- Calciu
- Minerale: magneziu, fier, zinc, mangan, cupru, fosfor, iod, sodiu, potasiu
8 trucuri pentru masa cu biberonul
In plus, formulele preparate din surse vegetale, fara lapte de vaca trebuie sa contina: biotina (vitamina H) si colina (un aminoacid care face parte din complexul vitaminic B)
Toate fomulele de lapte praf pentru sugari au un raport ideal, care imita laptele matern intre proteine, grasimi si carbohidrati.
Tipuri de formule de lapte
Formulele de lapte se clasifica dupa varsta copilului. Formule de start de la 0 la 6 luni, fomulele de continuare (6 luni – 1 an) si formule pentru sugari si copii intre 8 luni si 2 ani
Formula de start: este sursa principala a formulei de start este reprezentata de proteina din laptele de vaca si se administreaza inca de la nastere, pana la varsta de 6 luni. Uneoi in acest interval de timp medicul poate recomanda schimbarea tipului de lapte, pentru a face fata aportului caloric crescut de care are nevoie copilul pe masura ce creste.
Formula de continuare: dupa 4 luni incepe diversificarea alimentara, asigurand tranzitia de la alimentatia exclusiv lactica la cea cu alimente solide. Suportul de proteine, calciu, vitamine si minerale este sporit de catre alimentele din planul de diversificare. Copiii alimentati artificial incep diversificarea la patru luni, tocmai pentru ca necesarul de nutrienti nu mai poate sa fie asigurat doar din lapte, asa cum se intampla cu cei care sunt alaptati la san.
Formula pentru sugari si copii intre 8 luni si 2 ani: aceste formule de lapte sunt adaptate nevoile nutritive ale copiilor, atat cei care sunt alimentati artificial cat si pentru cei care continua sa suga la sanul mamei lor. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la varsta de doi ani, dat de la un an copilul poate sa primeasca si formula de lapte, in copletare, in conditiile in care alaptarea continua, dar se reduce treptat. In plus este necesara o formula de lapte, in conditiile in care laptele de vaca este interzis, daca nu este modificat, copiilor pana la doi ani.
Ce cantitate de lapte trebuie sa primeasca bebelusul
In afara de formulele clasice de lapte, exista si altele adaptate sugarilor si copiilor cu probleme medicale sau intolerante de diverse tipuri.
Formula din lapte de vaca fara lactoza create special pentru nou-nascutii si sugarii care sufera de intoleranta la lactoza. Sursa de proteine este tot laptele de vaca, insa modificat astfel incat sa corespunda scopului in care a fost creat, fiind aproape lipsit de lactoza.
Formule de lapte pe baza de soia reprezinta o alternativa pentru sugarii alergici la proteinele laptelui de vaca, care sufera de intoleranta la lactoza sau de galactozemie, manifestata prin icter, diaree si varsaturi.
Formula hipoalergenica (HA) este destinata copiilor ai caror parinti sufera sau au suferit de alergii si are un rol profilactic. Scopul acestui tip de formula este de a reduce riscul unei alergii la proteinele din laptele de vaca.
Formula de lapte pentru copii prematuri ajuta la dezvoltarea optima a copiilor care sufera de deficite in crestere si de imaturitate a unor functii biologice.
Care sunt diferentele?
Exista sase componente principale in toate preparatele de lapte praf pentru sugari: carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale si alti nutrienti. Proportia lor este practic egala indiferent de brand. Diferentele sunt data insa de numarul de glucide si de unele proteine specifice, respectiv cazeina si zer care se gasesc in proportii diferite, desi diferentele sunt mici.
Laptele matern contine un amestec de grasimi mononesaturate, polinesaturate si saturate. Formule de lapte praf folosesc o combinatie elaborata de uleiuri vegetale pentru a inlocui toate aceste grasimi esentiale care exista natural in laptele matern. Acestea includ ulei de soia, ulei de nuca de cocos, ulei de palmier, ulei de floarea soarelui.
Laptele pentru sugarii prematuri contine suplimentar doi acizi grasi: DHA (acid docosahexaenoic) si ARA (acid arahidonic), care sunt incluse si in fomrule pentru nou nascuti. Ambele substante se gasesc in laptele matern si sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului si a retinei.
O alta componeta esentiala in formulele de lapte praf este fierul. Este important ca nou-nascutii sa primeasca doza minima de fier (0.27 miligrame pe zi pentru sugarii de la 0 la 6 luni si 11 miligrame pe zi pentru copiii de la 7 la 12 luni).
Important!
Laptele matern este alimentul ideal si unic pana la varsta de sase luni.
Laptele matern trebuie sa ramana alimentul de baza, pana la varsta de un an.
Laptele matern este necesar si util in alimentatia copilului pana la varsta de doi ani.