Conform unui nou studiu, bebelusii tratati devreme pentru simptome de autism nu mai prezinta semne evidente de autism in jurul varstei de 2-3 ani.
Un studiu recent de la UC Davis MIND Institute din Sacramento, California, a constatat ca tratarea primelor simptome de TSA (tulburari din spectrul autismului), la sugari incepand cu varsta de sase luni reduce in mod semnificativ simptomele, astfel incat la varsta de trei ani, cei mai multi copii care au primit tratament nu au prezentat semne de TSA sau intarzieri de dezvoltare. In cadrul proiectului pilot, sapte copii cu varste cuprinse intre sase si 15 luni au primit tratamentul Infant Start, pe o perioada de sase luni. Acesti copii, care au prezentat simptome evidente de autism (vezi mai jos), au fost tratati de parintii lor, cele mai apropiate persoane si cei care ii intelegeau cel mai bine
Dintre cei sapte, sase au recuperat toate abilitatile de invatare si de vorbire pana la atingerea varstei de doi sau trei ani, conform lui Sally J. Rogers, autor si dezvoltator al Infant Start. Copiii diagnosticati cu autism incep tratamentul in jurul varstei de trei, patru ani - de sase pana la opt ori mai tarziu decat copiii din studiu - desi cele mai timpurii simptome de autism pot aparea inainte de prima aniversare a copilului, conform UC Davis Mind Institute. Interactiunea sociala si comunicarea sunt invatate in timpul copilariei, asa ca cercetatorii autismului si parintii de copii cu autism au incercat sa o identifice si sa trateze cat mai repede autismul.
UC Davis Mind Institute arata ca sunt cinci semne timpurii de autism la copii:
- Fixarea vizuala neobisnuita: examinarea puternica si persistenta a obiectelor
- Comportamente repetitive anormale: petrecerea unor perioade neobisnuit de lungi de timp in care repeta o actiune, cum ar fi sa se uite la maini sau sa rostogoleasca un obiect
- Lipsa de dezvoltare a vorbirii (sunetelor) corespunzatoare varstei: dezvoltare intarziata a sunetelor vocale, cum ar fi "ma-ma, da-da, ta-ta"
- Lipsa comunicarii de intentie: tonuri faciale neutre si a eforturile mici de a gesticula si de castiga atentia parintilor
- Interes scazut pentru interactiune: un interes mai mare in obiecte decat in oameni si sustinerea greoaie a interactiunii fata in fata.
Citeste si care sunt semnele de alerta in functie de varsta.
Tratamentul a constat in folosire intensa a momentelor de interatiune. Teraputii i-au pus pe parinti sa foloseasca interactiunile zilnice – din momentul schimbarii scutecelor, cand le dadeau de mancare, cand se jucau pe covor sau cand ieseau la plimbare – pentru a incepe interventii bazate pe cresterea atentiei copilului catre fata si vocea parintilor; interactiuni care sa le atraga atentia bebelusilor si sa aduca zambete pe fetele tuturor, atat copil cat si parinti; imitarea de catre parinti a sunetelor scoase de bebelusi precum si a gesturilor lor intentionale; si folosirea jucariilor de catre parinti ca suport al interactiunii, mai degraba decat pentru a concura pentru atentia bebelusului.
De pe pagina web a institutului puteti afla ce alte programe experimentale se mai incearca pentru recuperarea copiilor cu autism. Clic aici.