Sari la conținut

Trei pasi simpli ca sa inveti bebelusul sa adoarma usor

Pe langa hranit, adormitul bebelusului este una dintre sarcinile cele mai dificile. Pentru ca el trebuie sa adoarma de mai multe ori pe zi si fiecare somn in parte presupune minute in sir de leganat sau de alaptat, care te epuizeaza. Si foarte des in momentul in care il lasi jos se trezeste si trebuie sa o iei de la capat.

Eu am trecut prin asta cu ambii copii si, daca esti proaspata mama, probabil ca si tu te lovesti de aceasta problema. Asa ca stai sa te intrebi daca nu cumva faci tu ceva gresit sau daca nu cumva copilul tau are o personalitate foarte dificila. Va voi infatisa o metoda recomandata de Dr Harvey Karp in cartea The Happiest Baby Guide to Great Sleep: Simple Solutions For Kids From Birth to 5 Years. 

Parerea Dr Harvey Karp este ca daca ai ajuns in situatia de mai sus cel mai probabil este vina ta - l-ai invatat pe bebelus, de la nastere, un mod dificil de a adormi. Ca sa nu ajungi in situatia asta ar fi trebuit, tot de la nastere, sa il inveti un mod usor de a adormi. Sunt trei pasi simpli:

1. Bebelusii se culca infasati. Probabil ca ati observat si voi la maternitate ca bebelusii se tin infasati. Si asta nu pentru ca nu ati avea hainute sa ii schimbati, ci pentru ca astfel ei se simt mult mai in siguranta si mai linistiti. Puteti sa ii infasati si acasa in momentul in care ii puneti la somn. Pana in jur de trei luni nu vor fi deloc deranjati de asta si nu exista niciun fel de interdictie din cauza sigurantei. Mai tarziu puteti trece la un sac de dormit, cu un efect similar.

2. Este mai usor sa ii culcati daca folositi un zgomot de fond. Bebelusii sunt obisnuiti cu un astfel de zgomot din burtica. Le este mai usor sa adorma pe el, decat intr-o camera cu o liniste totala. Nu trebuie sa fie insa un zgomot puternic si nici ascutit, cum ar fi de exemplu zgomotul unei sirene. Zgomotul ar putea fi asemanator cu zgomotul ploii pe acoperis sau cu zgomotul unui motor care merge. 

3. Cel mai adesea bebelusii adorm atunci cand sunt leganati sau hraniti. Haideti sa vedem ce spune Dr Harvey Karp despre asta:

"Atunci cand ai un bebelus mic este normal sa ii legeni sau sa ii hranesti ca sa adoarma - de fapt nu ii poti opri sa adoarma in timp ce ii hranesti. Dar, din pacate, vor deveni dependenti de asta. Iti vei hrani bebelusul, il vei infasa, vei da drumul la zgomotul de fond si vei incepe sa legeni bebelusul ca sa il adormi. Apoi vei pune usor bebelusul in cosulet sau in patut si ii vei trezi. Este bine sa faci asta inca de la inceput - ii atingi un pic pe talpite, sa zicem. Ei sunt somnolenti, un pic ametiti de la lapte. Sunt infasati, au zgomotul de fundal, asa ca in 5-10 secunde vor adormi la loc. Sau, cel mult, va fi nevoie sa legeni un pic patutul. In acele 10 secunde ei au invatat cum sa se adoarma la loc, in mijlocul noptii, fara ajutorul tau."

 

Inseamna asta ca vor avea nevoie de un asemenea ritual si la un an de zile? Nu neaparat, este de parere Dr Harvey Karp. Puteti sa il dezvatati pe copil treptat de necesitatea de a avea un sunet reducand din ce in ce mai mult din intensitatea lui pana cand nu mai este deloc. Oricum, este mult mai bine sa il adormiti pe copil printr-un sunet decat prin alaptare, intrucat renuntatul la alaptat este mult mai dificil. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!