Nou-nascutul isi petrece circa 20 de ore dormind. Treptat pana la varsta de doua luni, acest interval se reduce la 16-18 ore. Iata cateva din problemele care pot sa apara in somnul bebelusului.
Somnul la copilul mic, de pana la patru luni este esential pentru buna sa dezvoltare. In momentul nasterii functiile cerebrale nu si-au terminat evolutia. Acesta este unul din motivele pentru care somnul este esential pentru finalizarea acestor procese.
Pana la patru luni copilul nu poate adormi singur, si nu poate dormi decat daca ii sunt satisfacute toate nevoile: daca a mancat, daca temperatura este confortabila, daca este curat si daca se simte in siguranta. Este firesc si necesar ca cel mic sa fie mangaiati, leganati, iar mediul in care dorm sa fie unul in care sunetele si lumina sa nu-l deranjeze. Este important de spus ca bebelusii pana la patru luni pot sa doarma, uneori mai bine, daca exista voci familiare in jurul lor.
►Citeste si De ce transpira bebe in somn?
In intervalul de la nastere pana la 12-16 saptamani bebelusii au prima explozie de dezvoltare cognitiva. Asta inseamna ca vor fi mult mai alerti si somnul va fi mai usor si probabil se vor trezi repetat in timpul noptii. Incearca sa culci copilul in patutul sau cand este somnoros, dar inca nu doarme. Astfel va invata sa adoarma singur. La inceput este posibil sa protesteze plangand. Daca se intampla astfel ia copilasul in brate si linisteste-l si incearca intr-o alta noapte acelasi lucru.
Aparitia dintilor, proces care incepe in jurul varstei de patru luni este unul din factorii care altereaza somnul bebelusilor, astfel ca este posibil ca intervalul de somn sa fie alterant Poti sa iti ajuti bebelusul in felul urmator: da-i sa suga ceva rece, incearca sa il adormi din nou prin leganare, hranire.
Iata care sunt orele de somn necesare copilului mic, de la nastere pana la varsta de sase luni:
- ► in medie nou-nascutii dorm intre 18 si 19 ore pe zi. Cei mai multi dorm insa cu doua ore peste acest interval, ceea ce este absolut normal, in prima saptamana de viata.
- ► in cursul celei de a doua saptamanai de viata, numarul orelor de somn se stabilizeaza in jurul valorii de 18, si ramane asa pana la sfarsitul primei luni.
- ► in cursul celei de a doua luni de viata copilul doarme circa 17 ore pe zi, dar sunt zile in care poate sa ajunga si la 18 ore pe zi.
- ► in cursul celei de a treia luni de viata, programul devine ceva mai ordonat, iar numarul orelor de somn este de 17. Exista variatii de plus minus doua ore, ceea ce este considerat normal. In plus exista variatii ale numarului orelor de somn de la o zi la alta.
- ► pe parcursul celei de a patra si a cincea luna de viata copilul se integreaza in viata de familie, cea mai mare parte a orelor de somn sunt noapte, ziua sta mult mai mult timp treaz, iar numarul total al orelor de somn ajunge undeva in jurul a 16 ore in decursul unei zile.
- ► la sase luni, media orelor de somn ale unui copil este de 15. Exista bebelusi care dorm mai mult, dupa cum sunt copilasi care se multumesc cu 12-13 ore de somn, valoare care este considerata normala, scrie babycenter.com.