Una din prietenele mele care este insarcinata m-a intrebat daca eu am pastrat „buricul” - restul de cordon ombilical dupa nasterea baietelului meu. Intrebarea mi s-a parut ciudata insa am cautat pe internet si am vazut ca practica este mai uzuala decat mi-am imaginat! Iata cateva pareri ale unor mamici (si crede-ma sunt sute si sute!).
„Eu personal a decis sa pastrez bontul ombilical al fetitei mele pentru simplu fapt ca mama mea l-a pastrat pe al meu, al surorii mele si l-ar fi pastrat si pe al frateului nostru daca nu s-ar fi pierdut in hainutele lui. Pur si simplu nu a realizat cand s-a desprins. Este un lucru special pentru mine pentru simplul fapt ca fata mea nu arata deloc ca mine si acesta a fost lucrul care ne-a conectat inca din momentul in care a fost conceputa. Cred ca daca il pastrezi corect este in regula. Nu mucegaieste sau altceva. M-am asigurat ca cel a fetei mele s-a uscat complet si l-am pus in cartea ei de bebelus; exact cum a facut mama cu al meu. Nu i-am vazut rostul pana in momentul in care i-am dat nastere fetei mele. Am vazut apoi ca bucatica aceea de ombilic este ceea ce i-a dat copilului meu viata.”
Citeste aici de ce este bine sa tai cat mai tarziu cordonul ombilical.
„Parintii mei au pastrat restul de cordon ombilical. A fost cusut intr-o bucata de material si nu este vizibil, dar este acolo. Mama mea mi-a spus ca se obisnuieste ca in cultura ei sa tii restul de cordon ombilical ca un simbol al norocului. Am 33 de ani si astept primul meu copil si stiu ca mama mea are restul de cordon in sertarul ei. Char daca unii cred ca este dezgustator, eu nu sunt de aceeasi parere. Este doar un semn ca oamenii si culturile sunt diferite intre ele.”
„Eu personal l-am pastrat pe cel al primei mele nascute intr-o punga sigilata si nu a mucegait sau patit altceva, iar pe cel al celei de-a doua fete il pastrez de asemenea. Cred ca este linistitor sa pastrez ultimul lucru care m-a conectat direct cu fetele mele!”
„Pastreaza-l daca vrei. Impacheteaza-l in plastic sau in alt material daca iti este frica de mucegai, desi acesta apare doar in prezenta umezelii, iar buricul odata uscat nu are cum sa mucegaiasca. Unii oameni refuza sa priveasca si la alte posibilitati si prefera sa spuna „bleah!” in loc sa formuleze o opinie argumentata. Fa ceea ce simti ca este in regula pentru tine. Daca ti se pare scarbos nu il tine, daca nu, pastreaza-l. In orice caz copiii nu te vor intreba cu siguranta daca l-ai pastrat.”
Citeste aici cum sa ingrijesti ombiliciul bebelusului.
„Fa ce vrei, dupa cum iti spune inima. Noi am facut sute de filmulete si poze la nastere si in primele saptamani si asta a mers foarte bine in cazul nostru. (Daca fiul nostru va vrea sa vada cordonul ombilical il va putea vedea asa cum arata la cateva secunde dupa nastere). […] Oricum cel mai important lucru este sa iti cresti copilul dragoste, rabdare si intelegere ceea ce este cel mai important lucru. Sa optezi pentru pastrarea cordonului, placentei sau oricarei alte “bucatele” din copilul tau este total irelevant pe langa a fi un bun parinte.”
Tu ce ai facut cu "buricul" bebelusului?