Cum o mână de om poate avea nevoie de atâtea lucruri? Sunt aproape sigur că părinții sunt aşa de prinși în cortexul cumpărăturilor încât ajung să se aleagă cu o mulțime de chestii de care nu au nevoie. De fapt, totul vine de la lipsa de experienţă împletită (unu pe fata unu pe dos) cu dorința de a face totul pentru bunăstarea copilului. De fapt lucrurile sunt pentru părinți, nu pentru bebe.
Cât de tare m-am chinuit până acum să le explic noilor părinți să cumpere lucruri pe măsura ce au nevoie de ele şi DACĂ au nevoie de ele …m-am lovit de …ce am zis mai devreme. Va recunoașteți careva?
1. Încălzitor de şerveţele umede
Da, există aşa ceva şi este preferat de preferat de părinţii care se tem că atunci când folosesc şerveţele umede să cureţe bebelul îi e frig ăluia mic. Dacă nu aţi auzit nu aveţi nevoie să auziţi, iar dacă vă bate gândul …ţineţi şerveţelul puţin între palme sau ţinieţi bebeul într-un pled călduros.
2. Coş de gunoi special pentru scutecele folosite
Stau să mă gândesc dacă e nevoie să explic de ce nu e nevoie de aşa ceva. OK, te gândeşti că miroase tare şi că e musai să nu simţi nimic. În primă fază te gândeşti că poate un recipient de mărimi apreciabile te salveayă. Păi dincolo de faptul că te apuci să cumperi pungi speciale (şi nu merge orice) mai trebuie să îi găseşti loc, iar atunci când ăla mic nu mai foloseşte scutece, ce te faci cu el. Poate îl dai mai departe, dar dacă nu faci asta coşul respectiv ajunge să fie gunoi, nu cred că bagi altceva în el mai ales că ştii ce a fost depozitat atâta timp.
3. Măsuţă de înfăşat
Sincer, dar sincer …ce faci cu ea? Adică nu ai în casă nimic plat pe care să pui un pled şi să schimbi copilul, sau un colţ depat sau direct în pătuţul lui. E adevărat că arată bine în cameră, dar în afara unui model care ulterior poate deveni birou, nu am văzut nimic prectic în a avea aşa ceva în camera perfectă a bebeluşului.
4. Detergent pentru nou-născuţi
Dacă vrei lucruri prin casă care să aibă eticheta „pentru bebe” atunci înţeleg de ce ai avea aşa ceva. Fac şi eu precum ai mei …”pe vremea mea folsoeam acelaşi detergent şi nu era nimic sau săpun de casă”. Pe acest principiu merge şi detergentul adulţilor, cu extra clătire (că de fapt de aici vine problema) sau nuci de săpun (care merg în săculeţ în cuvă) sau săpun de casă (se mai găseşte) dacă vrei să speli de mină. Evident că exceţia apare doar la recomandarea pediatrului. Orice detergent este bun dacă are cât mai puţin, spre deloc parfum în el.
5. Pătuţ de lemn
De cele mai multe ori, părinții cumpără cu mult timp înainte tot felul de lucuri, pentru că trebuie, printre ele și pătuțul, de obicei de lemn. În foarte multe cazuri bebe nu va dormi singur o bună bucată de vreme, de obicei până pe la 6 luni. E perioada în care este alătat și mama preferă să îl țină lângă ea în pat pentru că nu are energie să se deplaseze. Asta înseamnă că pătuțul acela, frumos, de lemn e cam degeaba. Recomandarea e să obișnuiești de mic pe bebe să doarmă în patul lui, dar acolo unde nu se poate luați sau creați ceva în patul vostru care să fie al lui și cu care ulterior să îl transferați în pătuțul lui.
6. Jucării zornăitoare/animale de pluș/etc.
Va sta atât de mult în brațe, cel puțin în primele 2 luni încât orice jucărie, animal sau asemenea vă fi de prisos. Copilul abia după 2 luni distinge lucruri clar și începe să interacționeze. Spre trei luni se caută în oglină și după 3 luni încele să țină chestii. Dacă ai o singură zornăitoare este arhisuficient. Singurul animal poate fin unul cu care ați dormit voi pe piele (ca să se impregneze cu mirosul vostru) și pe care să îl lăsați lângă bebe în pat (să îl păcăliți, cumva, că sunteți voi). Oricum dincolo de orice e mai bine să îi vorbiți și să îl faceți cumva parte la activitățile zilnice.
(…)
Citește mai mult pe www.tataincepator.ro!