Sari la conținut

Cum se prepara laptele praf

Sunt situatii in care bebelusul nu poate fi alaptat la san, iar alimentatia acestuia se face cu ajutorul laptelui praf. Cum se prepara? Iata care sunt recomandarile lui Daniel Osmanovici.

Pentru mamele care nu au norocul sa aiba lapte la sin si sunt nevoite sa pregateasca lapte praf… iata pasii.

Pregatirea recipientelor
Toate echipamentele folosite la prepararea si administrarea laptelui praf trebuie sa fie sterile. Biberonul, tetina, inelul de fixare, capacul si eventualele valve ale biberonului, canita si accesoriile ei si o lingurita folosita pentru omogenizarea laptelui in canita trebuie initial curatate si apoi sterilizate, pentru a indeparta bacteriile periculoase pentru copil.

Curatarea recipientelor
Curatarea: incepeti prin a va spala mâinile cu apa calda si sapun, apoi va stergeti cu un prosop curat. Clatiti cu apa rece biberonul pentru a indeparta urmele de lapte de la masa anterioara. Curatati apoi interiorul si exteriorul biberonului, al tetinei, inelul de fixare al tetinei si capacul biberonului sau canita si accesoriile ei cu apa calda si detergent de vase, folosindu-va de perii speciale (se achizitioneaza din farmacii sau standurile pentru sugari ale magazinelor). Laptele este un mediu in care bacteriile se dezvolta rapid de aceea este bine ca spalarea sa se efectueaze imediat dupa golirea biberonului. Clatiti ulterior la robinet, sub jet continuu de apa rece.

Sterilizarea recipientelor
Sterilizarea: echipamentele curate pot fi apoi sterilizate pentru a indeparta bacteriile, ciupercile si virusurile care pot produce boli copilului dumneavoastra. Sterilizarea se poate efectua cu ajutorul solutiilor, a aparatelor pentru sterilizare sau prin fierbere. Obiectele metalice (lingurite, etc) nu se pot steriliza chimic. Sterilizarea este obligatorie in cazul copilului mai mic de 6 luni si recomandata la copilul cu vârsta cuprinsa intre 6 luni – 1 an.
Depozitarea echipamentelor dupa sterilizare (in cazul in care copilul nu este alimentat imediat): spalati-va mâinile cu apa calda si sapun apoi va stergeti folosind un prosop curat. Biberonul, tetina, inelul de fixare si capacul biberonului se extrag din apa sau solutia in care au fost sterilizate si se asambleaza pentru a evita patrunderea bacteriilor in interiorul biberonului. Daca s-a utilizat un sterilizator cu vapori de apa (electric sau la microunde) echipamentele pot ramâne sterile in interiorul aparatului un interval de timp care este precizat de catre producator. In cazul folosirii solutiilor pentru sterilizare, inainte de asamblare, toate echipamentele trebuie clatite din abundenta cu apa fiarta si racita (din apa pregatita pentru prepararea laptelui).

Prepararea laptelui
Curatarea si dezinfectarea mesei de lucru
a) Curatati si dezinfectati masa de lucru. Spalati-va mâinile cu apa calda si sapun, apoi le stergeti cu un prosop curat.
b) Pregatirea apei pentru prepararea laptelui: se foloseste apa la temperatura de cel putin 70°C deoarece la aceasta temperatura eventualele bacterii existente in pudra sunt distruse.
Fierbeti timp de 1 minut apa potabila – preferabil 1 litru (nu se fierbe un interval mai mare de timp deoarece apa se evapora si astfel concentratia sarurilor creste) apoi lasati apa la racit timp de 30 de minute la temperatura camerei (deoarece 1 litru de apa ajunge de la 100°C la 70°C in interval de 30 de minute). In cazul in care utilizati fierbatorul electric lasati apa sa ajunga pâna la punctul de fierbere, nu opriti mai repede fierbatorul. Apa va fi folosita atât la prepararea laptelui cât si pentru clatirea echipamentelor sterilizate la rece, cu solutii de sterilizare (cele sterilizate cu abur sau prin fierbere nu trebuie clatite).
(…)
Citeste mai mult pe tataincepator.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!