Joaca este primul pas spre dezvoltarea fizica, emotionala si educationala. O jucarie pentru copilul tau este ceea ce este laptopul pentru tine. Este esential sa intelegi cum se alege o jucarie si care sunt cele care ii sunt cu adevarat utile copilului tau.
Asta nu inseamna ca micutul tau trebuie inconjurat doar cu jucarii alese pe spranceana. Dar unele dintre ele trebuie sa fie jucarii de nota 10!
Jocul si jucaria copilului sunt cele mai bune metode prin care parintele poate sa interactioneze cu micutul tau si sunt, de asemenea, cel mai bun moment pentru ai dezvolta abilitatile si competentele. Jocul si jucaria sunt instrumetele prin care stimulezi dezvolatrea psiho-motorie a copilului tau, asa ca alegerea trebuie facuta luand in calcul varsta copilului, abilitatile acestuia, gradul de dezvoltare al copilului si calitatie jucariei, care trebuie sa fie absolut sigura.
Se spune ca primii ani din dezvoltarea copilului isi pun amprenta asupra personalitatii si inteligentei lui, mai mult decat oricare alta perioada din viata copilului. Vazul, senzatiile tactile, abilitatile locomotorii si stimularea modului de coordonare intre vaz si gesturi, dar si dexteritate, pot fi dezvoltate daca alegi jucaria perfecta. Mai trebuie spus ca indirect limbajul are de castigat pentru ca jocul potrivit si jucaria sunt primele lectii.
Am pus toate acestea la cap la cap si a rezultat o lista cu cele mai bune jucarii care pot fi oferite copilului in jur varstei de un an, adica exact varsta la care copilul descopere cu adevarat JUCARIA!
1. Culori. Indrajneste si lasa-l sa coloreze. Foloseste culori sigure, carioci cu apa acuarele si lasa-l sa picteze cu degetele. Atata-i, stai cu el, indeamna-l, dar lasa-l sa-si manifeste imaginatia. Pictura cu degetul este o excelenta cale.
2. Bile. Bile sunt o mare descoperire pentru copil. Cumpara bile moi, colorate care sa se potriveasca cu dimensiunea mainii copilului si care sa poate sa fie apucate de acesta. Ideale sunt cele care au striuri, santuri care sa faca prinderea mai usoara. si sa nu o scape din mana ca sa nu produca frustrari copilului. Arata-i cum functioneaza apoi lasa-l sa se joace cu ele.
3. Cuburi. Sunt una dintre cele mai simple jucarii din lume, dar care nu trebuie sa lipseasca niciunui copil in jurul varstei de un an. Arata-i ce se poate face cu ele. Nu face constructii complicate, doar arata-i ca pot fi puse unul peste altul. Apoi lasa-l sa se joace. Alege cuburi prietenoase. Cele de lemn care au o anume greutate proprie sunt cele mai bune. Cuburile de plastic sunt si ele ok, dar este perfect daca sunt ceva mai grele.
4. Carti. Alege cartile speciale pentru cei mici. Cartonate, cu poze mari si simple. Adauga la asta faptul ca trebuie sa-i citesti copilului daca vrei ca beneficiile sa fie complete. Exista carti cu activitati suplimentare, cum ar fi papusi degete, zgomote etc. Sunt foarte bune doar ca trebuie sa ramana ideea de carte predominanta, fara ca aceasta sa fie confundata cu o jucarie.
Darul potrivit
5. Papusi si pulusuri. Este un lucru obisnuit si normal ca cel mic sa faca o pasiune pentru o anume jucarie, care sa devina JUCARIA. Ofera-i jucarii pana cand apare jucaria care devine JUCARIA. Este esential pentru dezvoltarea emotionala.
6. Jucarii care imita obiectele adultilor. Imitatia este esenta copilariei si cea mai buna cale prin care acesta invata despre toate cele care se afla in jurul sau. Copiilor le place sa-si imite mama si tata, de la cuparaturi, pana la gatit. Acest gen de jucarii este relativ necesar, dar sunt o buna cale de a-l invata cuvinte si atitudini noi.
Jucariile de plus
7. Jucarii muzicale. Sunt o buna metoda prin care copilul face lagatura intre cauza si efect si intelege acest principiu pe baza caruia se pot dezvolta alte abilitati. Trebuie sa le aiba, mai als in jurul varstei de un an.
Se spune ca nu poti face din copil, un geniu, dandu-i toate jucariile de care are nevoie, dar asta nu inseamna ca nu are nevoie de toate instrumentele necesare pentru a invata.