O mare parte din educatia parintilor pentru copil inseamna stabilirea unor norme de respect reciproc. Pare simplu? Nu este!
Respectul reciproc este temelia unei bune educatii si a unei structuri solide de personalitate pentru omul care o sa devina copilul tau. Pe de alta parte copilul trebuie sa inteleaga ce asteapta parintii de la el, in conditiile in care doar parintele este in masura sa gaseasca formulele prin care sa-i arate si sa-i explice, iar parintele trebuie sa respecte drepturile copilului si dovedeasca ca are capacitatea de a invata de la copil, de a-l asculta si de a avea rabdare.
Nu te grabi si nu-l grabi! Bebelusii si copii traiesc intr-o lume diferita, in care timpul are o alta dimensiune decat cea pe care o percep adultii.
Tine minte aceasta atunci cand il ii vorbesti, ii ceri sa faca ceva sau pur si simplu petreceti timp impreuna.
Observa-ti copilul. Vei fi uimit, tu ca parinte cate vei intelege despre copilul tau, doar stand si privindu-l. O sa descoperi trasaturi de personalitate, detalii de comportament, abilitati si o sa-i intelegi temperamentul. Sa-l asculti, fara sa intervi, este la fel de important si plin de invataminte pentru parinte.
Ramai optimist. Optimismul este contagios, dupa cum tot contagios este si persimisiul si negativismul. Arata-i copilului cum sa depaseasca obstacole. Copilul isi copiaza parintele, dar si obiceiurile si modul in care priveste lumea. O atitudine pozitiva este evident mai buna.
Accepta dorintele si sentimentele copilului tau. Nu-i suficient sa-i spui: "eu stiu mai bine, si faci cum spun eu". Arata-i mereu ca-l intelegi si ca traiesti alaturi de el si bucuriile si tristetile lui. Nu-i spune: "nu fi trist", ci "stiu ca esti trist pentru ca a plecat prietenul tau, dar maine o sa va vedeti din nou". Diferenta este uriasa.
Spune-i copilului tau care sunt asteptarile tale de la el. De cele mai multe ori nu inteleg imediat, dar depinde de felul cum o spui, dar si de tonul pe care il folosesti: "vreau sa te imbraci!" si "vreau sa mergi la baie si sa te speli!" sunt cele mai bune formule.
Citeste si lectii de la copii pentru oamenii mari
Lasa-l sa descopere, lasa-l sa invete, nu te grabi mereu sa-l ajuti. Lasa-l sa-si puna singur sosetele sa incerce sa-si lege sireturile si sa-si rezolve singur conflictele cu prietenii. Vegheaza, fara sa intervi. Interventia parintilor, cu scopul de a-l ajuta poate sa nasca inhibitii, anxietati, neputinte si dezvolta nevoia de a primi mereu ajutor. In plus, este foarte posibil sa te surprinda cat de bine si de multe stie sa faca singur.
Articole relationate
Sigure, verzi, fericite. Top 5 țări din Europa în care să emigrezi, împreună cu familia
Contextul politic tot mai agitat din ultima perioadă determină tot mai multe familii să se gândească la emigrare. Dar, deși multe țări din vest oferă...
Cele mai frecvente semne că un copil are dificultăți emoționale și cum să îl ajutăm să le depășească
Copiii sunt maeștri ai exprimării prin gesturi, reacții și comportamente, însă uneori, aceste manifestări pot ascunde o lume interioară mai puțin senină. În...
Bebelușii născuți în luna noiembrie. Totul despre micuții născuți în luna lui Brumar
Bebelușii născuți în noiembrie sunt deosebiți din mai multe puncte de vedere, atât prin caracterul lor distinctiv, cât și prin trăsături speciale de sănătate...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu