Sari la conținut

Copilul la sase ani

Nu degeaba am ales sa scriu despre lucrurile pe care ar trebui sa le faca un copil de 6 ani, cu o dezvoltare normala. Am fost si eu interesata de subiect, mai ales ca fiul meu a implinit luna aceasta sase ani.

 

Este o varsta care te sperie si te face sa rasufli usurata in acelasi timp. Am senzatia ca trece peste un prag important si paraseste copilaria aceea calda si pufoasa si devine...mare. Am momente in care il vad deja la liceu si ma panichez gandindu-ma cat de repede trece timpul si momente in care ii redescopar candoarea copilariei. Este un amalgam de senzatii si de trairi pentru ca el incearca sa isi defineasca noi granite, noi moduri de comunicare si de relationare cu cei din jur.

Te asigur ca este una dintre cele mai pline si mai frumoase perioade traite alaturi de copil. Toate lecturile, toate plimbarile prin muzee, toate enciclopediile citite incep acum sa isi arate roadele si te va uimi zi de zi cu noi intrebari si povestiri, de te vei mira de unde stie atatea. Iar el iti va spune senin ca tu i le-ai spus mai demult. Modul in care incepe sa puna cap la cap informatia acumulata in lunile si anii dinainte este surprinzator!

 

Bineinteles, fiecare copil este unic iar dezvoltarea fiecarui copil este diferita de la copil la copil. Exista insa cateva linii generale dupa care judecam dezvoltarea unui copil de o anumita varsta. Unii copii ajung mai devreme sau mai tarziu la anumite stadii de dezvoltare considerate normale. Altii sar etape si ajung direct la stadii superioare. Trebuie sa iti urmaresti copilul si sa decizi singura daca dezvoltarea lui se incadreaza in limita de varsta pe care o are, este mai inceata sau, dimpotriva, ai un copil supradotat care „arde” etapele.

 

Cum se comporta si actioneaza un pusti de 6 ani

Deja nu mai vorbim despre un copil mic si vei vedea ca incepe sa prefere activitatile mai structurate in detrimentul experientelor deschise. Jocul lui are deja o anumita logica mai profunda si presupune o intriga si un final. Nu te panica, te va integra in continuare in jocul lui si iti va cere parerea si te va ruga sa ii dai indicatii legate de indeplinirea corecta a sarcinilor.

In ceea ce priveste limbajul, te va uimi anul acesta. Limbajul lui va cunoaste o explozie si va deveni din ce in ce mai sofisticat de-a lungul anului. Vocabularul lui se largeste si va pronunta clar cuvintele pe care le va folosi corect in structuri gramaticale din ce in ce mai complexe. Vorbeste mult cu el, este un timp in care absoarbe ca buretele si are sansa sa isi construiasca un vocabular excelent.

Odata intrati in clasa pregatitoare, copiii sunt gata sa invete sa citeasca. Si te asigur ca vor fi cititori asiduui: vor citi etichete, titluri de reviste, poezii. Vor incepe de asemenea sa scrie mici povestiri si le vor adauga desene si explicatii.

In ceea ce priveste matematica, copiii de sase ani pot numara in mod normal pana la 200 si inapoi de la 20. Inteleg conceptele de par si impar si pot reprezenta numere pe o linie. Incep sa foloseasca strategii mai sofisticate de a rezolva adunarile si scaderile. Vor numara fatetele formelor pentru a le identifica. Copiii de sase ani pot da instructiuni si pot asculta instructiuni de deplasare in spatiu.

Experimentele sunt un alt lucru favorit al copiilor de sase ani. Le place sa exploreze lumea si sa descopere cum functioneaza si cum merg lucrurile. Dar sunt inca influentati de tendinta de a oscila intre realitate si fictiune si vor amesteca convingerile magice cu observatia empirica. Vor putea crede de exemplu ca in cochilia melcului se ascunde o casuta. Incurajarea observatiei ii va face sa isi construiasca un rezervor de experiente din care isi vor alimenta inspiratia pentru desen (o pasiune din ce in ce mai accentuata).

Cat priveste dezvoltarea fizica, se pare ca aceasta este direct proportionala cu nivelul de activitate fizica pe care il face copilul. Cei care merg la inot, dans sau se joaca mult pe afara, tind sa isi perfectioneze mai repede indemanarea motorie. Copilul de sase ani este departe de a fi coordonat si disciplinat in modul in care face miscare insa incep sa apara si sa se creioneze abilitatile de aruncare, prindere, lovire. Oricum, vei vedea ca isi va folosi intregul corp pentru o intreaga pleiada de miscari: aruncari, rostogoliri, balans etc. Tine-te bine deoarece vei avea de facut impreuna cu el multa miscare!

În ceea ce privește dezvoltarea socială și emoțională, copiii de șase ani sunt încrezători și sunt incantati sa isi arate talentele. Au o constiinta de sine din ce in ce mai mare si se vor bucura sa imparta jucariile cu alti copii (asta nu inseamna ca vor fi mai putine conflicte!). Si, desi a crescut, puiul de 6 ani are nevoie in continuare de rutina si de stabilitate si securitate emotionala. El isi trage siguranta si stabilitatea emotionala si din interactiunea lui cu adultii cu care se simte in siguranta, in special in situatii dificile.

Referitor la partea artistica, aici se va vedea direct influenta parintilor si mediul la care a fost expus copilul. Conteaza foarte mult experienta pe care a avut-o si pe care o are cu muzica, pictura sau dansul. Este momentul in care il poti ghidona catre pictura si sa ii exploatezi abilitatea de  crea imagini care combina culori, forme si linii. Sau il poti invata sa cante la un instrument cateva melodii cunoscute. El este capabil sa imite si sa recreeze miscarile unui dans sau sa mentina un ritm daca aude o melodie care ii place. Iar daca il lasi sa faca teatru, vei fi uimita de complexitatea pe care o manifesta in crearea costumelor, a miscarilor si a discursului.

Una peste alta, varsta de sase ani este una absolut minunata, in care vei avea parte de bucurii, uimire si emotie. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!