Fiecare dintre noi are o multime de emotii si sentimente. Furia face parte dintre ele. Si copilul poate avea momente de furie. Furia este o emotie normala si sanatosa.
Momentele de furie la copil par a nu avea un motiv anume sau sunt consecinta unor restrictii, impuneri sau frustrari. Momentele de furie ale copilului sunt, in general. greu de controlat. Parintii trebuie sa stie ca momentele de furie ale unui copil nu trebuie confundate cu agresivitatea, desi cand este furios copilul poate sa aiba momente de violenta si agresivitate.
Iata cum poti controla furia copilului.
Primul lucru de facut este acela de a evita sa raspunzi la furia copilului cu furia ta. Momentele de furie vor escalada si il vor face si mai agresiv. Solutia este sa-i vorbesti calm si moale. Nu-l certa pentru momentul lui extrem si nici pentru manifestarile sale, chiar daca tipa, plange si te loveste. Nu uita furia este un sentiment normal si necesar omului (face parte din temelia instinctelor de conservare si aparare), si daca copilul nu o sa treaca prin astfel de "crize" nu o sa poata sa inteleaga ce anume este furia si nici sa o controleze. Deci, nu-l certa!
In al doilea rand, discuta cu copilul tau despre momentele de furie si efectele sale negative atunci cand este calm. Nu face filozofie cu el, dar dialogati normal pe masura puterii lui de intelegere despre "criza". Inventeaza o poveste din care sa inteleaga ca e normal sa se simta furios, dar ca trebuie sa se stapaneasca si sa-si controleze sentimentele.
• Cand este furios cere-i sa se duca in camera lui, dar cu blandete si calm. Pune-i: "Vorbim peste 10 minute!" sau "Amanam aceasta discutie pana maine". Nu insista, nu-i cere imperativ sa se calmeze. Pur si simplu nu poate.
• O alta buna solutie este sa-l ignori. Pur si simplu prefa-te ca nu-l vezi. Este posibil sa se calmeze ca prin farmec sau sa izbucneasca in plans.
• Un copil furios cand este mic poate fi calmat prin distragerea atentiei. Fie un zgomot, fie jucaria preferata, fie melodia preferata.
• Recomandarea este sa apelezi la un specialist daca momentele de furie ale copilului, mai ales in cazul celor mai mari de 3 ani, sunt foarte frecvente, violente si de durata. Nu este nici o problema, dar furia poate fi reeducata, iar pentru asta ai nevoie de finetea unui psiholog.
Articole relationate
Crăciunul în familie. Cum să răspundem bunicilor, când ne predau lecții de parenting
Sărbătorile de Crăciun aduc împreună familiile, oferind momente prețioase, dar și provocări, mai ales când bunicii simt nevoia să ofere lecții nesolicitate de...
Anxietatea de performanță la copii: Cum o recunoști și cum o gestionezi înaintea unei serbări
Serbările școlare sunt momente pline de emoție pentru copii, dar și pentru părinți. Deși pentru unii copii aceste evenimente sunt prilejuri de bucurie, pentru alții...
Primul Crăciun. Idei de cadou de neuitat, pentru bebelușul tău
Crăciunul este o perioadă magică, iar primul Crăciun al bebelușului tău este cu siguranță unul special. Deși micuțul nu și-l va aminti, un cadou atent ales poate...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu