Femeile, si mai ales tinerele mame, se indoiesc de instinctele lor si asta le face sa se simta neajutorate si neputincioase. Ce inseamna azi cea mai grea si cea mai frumoasa dintre meseriile femeii.
„Nu este complicat sa cresti un copil”, scrie Dominique Francois in cartea sa, dar crede ca femeile din ziua de azi sunt „sabotate” de sfaturile celor care se declara profesionisti in cresterea copiilor.
Am tras cu ochiul in cartea lui Dominique Francois si iata ce am aflat:
Mamele au o misiune complexa, completa si deloc usoara. Trebuie sa se imparta intre activitatea profesionala, viata sociala, familie si statutul de sotie si, in aceste conditii, sa-si indepineasca si rolul de mama, in fapt cea mai importanta misiune a lor. In aceste conditii nu-i exclus ca primul gand sa fie acela ca toate acestea la un loc sunt o treaba fosrte complicata. In fapt realitatea este mereu mai simpla! Dominique Francois este jurnalist, scriitor, dar inainte de toate dupa cum singura afirma, mama. „Daca femeile au incredere in capacitatile lor si daca privesc viitorul cu optimism si curaj, pot face adevarate minuni pentru copiii lor, pentru familie si nu in ultimul rand pentru ele”.
„Parerea mea, care este bazata pe multe cazuri particulare pe care le-am analizat, dar si pe experienta proprie – eu avand trei copii, este aceea ca parintii, in general, dar mai ales mamele trebuie sa aiba incredere in sentimentele lor, in instincte, si in relatia fireasca si naturala care exista pur si simplu, intre mama si copil. Cred ca toate mamele ar trebui sa faca un pas inapoi, si sa se bazeze in primul rand pe increderea reciproca care trebuie construita intre mama si copil, ca temelie a relatiei speciale si solide intre acestia. Mamele trebuie sa se elibereze de toate constrangerile, sa renunte la orice presiuni inutile si cu multa incredere in ele sa-si creasca, fara teama, copiii”, spune Dominique Francois. Aceasta recunoaste ca poate, pe langa toate acestea ar mai fi nevoie si de „putin talent”.
Dominique Francois: „O femeie pe care nu a invatat-o nimeni vreodata ceva despre cresterea unui copil, va face din instinct, exact ceea ce trebuie pentru puiul ei. Si va pune in practica, in proportie de 80%, daca nu si mai mult, sfaturile dintr-un tratat de specialitate. Femeile se sperie pentru ca nu le este cultivata increderea in sine, sau pentru ca nu mai stiu sa-si asculte instinctele. Cred ca mama si nou-nascutul trebuie sa stea impreuna, sa inteleaga ca depind reciproc unul de altul, iar medicul ar trebuie sa-i spuna femeii, cand placa din maternitate, ca trebuie sa-si asculte instinctele, ca trebuie sa aiba incredere in deciziile ei. Bunicii sunt bineveniti, pentru ca pot ajuta o familie unde exista un nou-nascut, dar interventia lor trebuie sa nu intre in cercul sacru al mamei, copilului si tatalui”.
"S-a dovedit statistic, rata divortului in familiile unde, dupa nasterea unui copil, bunicii sunt foarte prezenti, este mult mai mare decat in cazul familiilor care se ocupa singure de nou-nascut. Mai mult, relatia dintre copil si parinte este mult mai solida, din toate punctele de vedere, in cazul familiilor care isi cresc singure copilul, pana la varsta la care acesta este apt sa intre in colectivitati, gen gradinita sau scoala”, mai explica Dominique Francois, in cartea sa.
„Am constatat si din experienta proprie si din ceea ce am vazut ca daca parintii, si mai ales mama, sunt in preajma copilului figurile principale, copii sunt mult mai atasati de parinti, comparativ cu situatiile in care figurile principale sunt bunicii sau bonele. In plus, copiii crescuti efectiv de parinti, sunt mult mai increzatori in ei, mai deschisi, mai sociabili si mult mai prietenosi. Nu au angoase, nu sunt rusinosi, sunt veseli si buni”, isi descrie Dominique Francois observatiile proprii.
„Familia este un mecanism complet. Copilul depinde de parinti, in egala masura cum parintii depind de copii. Sufleteste, emotional, comportamental. Daca aceste lucruri sunt intelese, familia devine un fel de oaza, un loc al increderii, al dragostei si al sigurantei. Femeia are un rol fundamental pentru ca este cea care poate pune in miscare acest fin mecanism, care aduce doar beneficii si care se bazeaza pe increderea intre parinti si intre parinti si copii. Daca intelegem aceste detalii, daca le aplicam o sa constatam ca a creste un copil este nu doar cel mai bun lucru pe care il poti face, ci si unul foarte usor”, explica Dominique Francois.
Articole relationate
Cum îi explici copilului că Moșul aduce mai multe cadouri altor copii
Magia Crăciunului este una dintre cele mai frumoase perioade din copilărie, dar poate aduce și momente dificile de explicat. Una dintre cele mai frecvente dileme pentru...
Medicii avertizează: „Nu ne repezim zilele acestea în aglomerația de la spital căci copiii ar putea lua și o altă boală contagioasă”
În contexul supraaglomerării sălilor de urgență ale spitatelor pediatrice, medicii iau atitudine și transmit mesaje menite să îi îndemne să intervină asupra...
A început vacanța de iarnă: cât durează și care sunt vacanțele în 2025
Vacanța de iarnă este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului pentru elevi, oferind timp de relaxare și bucurie alături de familie. Cu structura anului...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu