Venirea unui nou membru in familie este o tranzitie pentru toti din familie. Dar mai ales pentru primul nascut.
Cel mai important membu al familiei, cel care trebuie pregatit pentru cel de al doilea copil este primul nascut. Pregatirea incepe inca din timpul sarcinii, iar comunicare - pe masura puterii de intelegere a fratelui mai mare, este esentiala. Parintii trebuie sa stie ca al doilea copil poate provoca frustrari primului nascut, gelozie, care se manifesta (in cazurile fericite), sau care ramane muta (si atunci este cel mai rau).
Cu un pic de efort din partea parintilor fratele cel mare poate sa depaseasca cu usurinta stresul provocat de venirea pe lume a unui nou membru in falmilie.
Ai aici sase strategii bune pe care le poti folosi pentru a-l ajuta pe fratele cel mare sa-si exprime si sa-si depaseasca gelozia si sa se bucure de venirea pe lume a fratelui cel mic.
1. Vorbeste cu el. Doar cu el, cu primul nascut! Gaseste timp, in fiecare zi in care sa fii doar mama primul copil. Cel mai bine cand bebelusul doarme. Jucati-va, vorbiti si bucurati-va unul de altul asa cum faceati cand fratele cel mic era doar in planuri.
Al doilea copil
2. Implica-l pe cel mare in actiunile care il privesc pe cel mic. Arta este de a face din aceasta implicare doar joaca si participare fara obligatii. Nu-i cere sa faca ceva, dar lasa-l sa faca daca vrea ceva!
3. Da-i sarcini! Tactica este aceea de a-i cere sa face ceea ce stii ca-i face placere sa faca pentru fratele cel mic. Fratele cel mare trebuie sa inteleaga ca se poate implica in ingrijirea copilului mic, dar in acelasi timp ca ceea ce face este ceea ca ii place sa faca. Nimic nu trebuie impus, nimic nu trebuie cerut.
4. Nu insista daca refuza sa paricipe, daca refuza ajutorul. Daca ii permiti s aface ceea ce vrea sa faca, la fel trebuie sa-i permiti sa refuze ceea ce nu vrea. Interactiunea fratelui mai mare cu fratele mai mic trebuie sa se bazeze pe bucurie, initiativa proprie si dorinta de a face ceva. Copilul tau cel mare trebuie sa se simta perfect independent in ceea ce priveste obligatiile fata de fratele cel mic, cel putin pana in momentul in care vor creste suficient pentru a putea comunica, pana in momentul in care intre cei doi apar si se consolideaza sentimentele de dragoste frateasca.
5. Petreceti timp impreuna. Fiecare din cei doi copii ai tai are in egala masura nevoie de tine, o parte din timp insa poate sa fie petrecut impreuna, in trei sau, si mai bine, in patru. Egalitatea in atitudine trebuie sa fie conditia pe care parintii trebuie sa o respecte.
Copilul preferat
6. Incearca sa pastrezi o atitudine egala si echilibrata fata de cei doi copii. Diferentele si nevoile speciale ale fratelui mai mic, bebelusi, trebuie explicate fratelui cei mare. Formula magica este sa-i spui mereu ca atunci cand el era mic primea aceeasi grija si atentie din partea parintilor, in general, si a mamei in special. Fotografiile si filmele cu fratele cei mare pe vremea cand el era bebelusi sunt un excelent material didactic. Arata-i ca a avut parte de tot ceea ce primeste si mezinul familiei si poate chiar de ceva in plus.