Bebelusii plang. Nu poti evita asta. Pentru ei este un mod de a comunica. Pentru ca bebelusul tau nu poate vorbi iti poti face griji cand nu vei intelege ce vrea. La inceput poate fi greu dar o mare parte a rolului de parinte inseamna incercari si greseli dar in curand vei invata sa ghicesti ce isi doreste si sa-i stergi lacrimile Daca micutul tau scanceste si nu sti de ce, uita-te pe lista de mai jos si sigur vei gasi raspunsul intrebarilor tale.
Mi-e foame!
Din momentul in care incepi sa iti dai seama cand bebelusului tau ii e foame – o sa devina nelinistit, o sa scoata tot felul de sunete si sa iti caute sanul atunci cand vrei sa il iei in brate-nu vei astepta sa planga pana vei incepe sa il alaptezi. Cand totusi plange, verifica, mai intai, daca ii e foame. Laptele nu o sa-i potoleasca imediat plansul, dar lasa-l sa se hraneasca atat cat vrea. Cateodata, copilul va continua sa planga chiar dupa ce incepi sa il hranesti; nu te opri, va inceta el in momentul in care se satura.
Schimba-mi scutecul!
Unii bebelusi te anunta imediat in momentul in care vor sa fie schimbati, pe altii nu ii deranjeaza chiar daca scutecele sunt murdare-le simt calde si confortabile (de multe ori parintii sunt surprinsi ca bebelusii stau atat de linistiti intr-un scutec murdar). Oricum, aceasta problema este usor de verificat si simplu de remediat.
Mi-e prea cald sau prea frig!
Bebelusilor le place sa stea infasati (ca o regula, ei au nevoie de imbracaminte mai groasa decat tine pentru a le fi bine). Asa ca daca bebelusului tau ii este frig, ca atunci cand il dezbraci, o sa te anunte daca nu ii este bine, plangand. Vei invata cum sa schimbi rapid un scutec si sa iti infesi bebelusul pentru a-l calma cat mai repede posibil.
Ai grija sa nu il imbraci prea gros, chiar daca va plange mai mult daca ii este frig decat daca ii este cald, va avea o senzatie de disconfort.
Vreau sa fiu tinut in brate!
Bebelusii au nevoie de multa afectiune si mangaieri. Le place sa vada fetele parintilor, sa le auda vocile. Dupa ce sunt hraniti si schimbati, multor bebelusi le place se fie pur si simplu tinuti in brate. S-ar putea sa te intrebi daca nu cumva iti rasfeti copilul facand asta, dar in timpul primelor luni din viata nu se poate pune aceasta problema. Dorinta de a fi tinut in brate variaza mult de la copil la copil. Unii au nevoie de multa atentie in timp ce altii pot sta perioade lungi de timp foarte linistiti chiar daca sunt lasati singuri. Daca bebelusului tau ii place sa i se acorde multa atentie ia-l in brate sau, pur si simplu, tine-l langa tine.
Nu mai suport!
Chiar daca nou nascutii au nevoie de multa atentie, prea multa agitatie in jurul lor ii poate obosi. S-ar putea sa-ti dai sema ca bebelusul plange mai mult dupa ce petrece cateva zile inconjurat de prea multi membri ai familiei sau, la sfarsitul unor zile plange, aparent fara motiv. Nou nascutilor le este greu sa filtreze toti stimulii pe care ii primesc – lumina, zgomotul, sa fie tinuti in brate de prea multe persoane- si pot fi coplesiti de prea multa activitate. Plansul este modul lor de a spune “M-am saturat!” Acest lucru se intampla de obicei atunci cand copilasul e obosit. Du-l intr-o camera unde este cald si liniste, lasa-l sa se relaxeze si vezi, apoi, daca poti sa il adormi.
Nu ma simt bine!
Daca tocmai l-ai hranit si te-ai asigurat ca se simte confortabil dar el inca plange, gandeste-te sa-i verifici temperatura ca nu cumva sa fie bolnav. Plansul unui copil bolnav tinde sa fie deosebit de cel care este provocat de foame sau nervozitate si in curand vei sti daca este ceva in neregula si trebuie dus la doctor.
Nici un motiv din cele de mai sus
S-ar putea sa nu-ti dai sema ce nu este in regula. Multi nou nascuti au perioade de neliniste. Acestea pot varia de la cateva minute de plans greu de potolit pana la o criza de colici. Aceasta inseamna ca bebelusul tau poate plange in continuu pana la trei ore pe zi, cel putin trei zile pe saptamana, fara sa poata fi potolit.
Articole relationate
Semnale de alarmă în primele 6 luni: la ce să fie atenți părinții
Primele luni din viața unui copil sunt esențiale pentru dezvoltarea sa fizică, emoțională și socială. În această perioadă, părinții pot observa semne timpurii...
Cum să gestionezi conflictele între frați fără să creezi rivalitate. Ce spune expertul Laura Markham
Rivalitatea între frați este o realitate în multe familii, însă modul în care părinții gestionează aceste conflicte poate face diferența între o relație...
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu