Sari la conținut

Evitarea intoxicatiei cu plumb

Ar fi bine sa afli daca exista surse de plumb in sau in jurul casei tale. Daca poti raspunde cu da oricareia din urmatoarele trei intrebari, ar trebui sa aduci o persoana specializata care sa analizeze locuinta:

-    Stai langa o autostrada sau o intreprindere poluatoare?
-    Casa ta este veche?
-    Ai conducte de apa din plumb sau sudate cu plumb?

Ce poti face pentru a-ti proteja copilul atunci cand se joaca in nisipul din fata casei?

Daca il asezi afara, pune-l pe o patura groasa, chiar daca dedesubt ai gazon. Adu-ti aminte sa cureti de fiecare data incaltamintea inainte de a intra in casa.

Daca testele arata ca exista plumb in solul din jurul casei, cel mai bine ar fi sa plantezi gazon si sa nu lasi copilul sa se joace in pamant. In unele cazuri, poate cea mai buna alegere ar fi sa indepartezi o parte din pamant si sa aduci altul necontaminat. Daca vrei sa plantezi legume in gradina, adu, de asemenea, un strat necontaminat de sol.

Ce sa faci daca ai tevi de plumb?

Chiar daca tevile din casa ta sunt de plumb, nu e neaparata nevoie sa le inlocuiesti pe toate. Foloseste numai apa rece pentru a gati sau prepara laptele copilului. Apa calda preia in mai mare masura plumbul din tevi, asa ca va avea un continut mai mare de plumb decat cea rece. Majoritatea expertilor recomanda sa lasi apa rece sa curga pentru cateva minute inainte sa o folosesti. Aceasta metoda face ca apa care a stat in conducte mai multe ore si a acumulat mai mult plumb sa fie evacuata. Poti sa cumperi si un filtru care purifica apa si de plumb. Evita filtrele care ionizeaza apa, pentru ca determina cresterea cantitatii de plumb.

Ce sa faci daca ai in casa vopsea cu continut de plumb?

Poti sa o indepartezi, dar tine cont de faptul ca aceasta procedura va face ca aerul din casa ta sa se contamineze cu praf de vopsea, care reprezinta un pericol chiar mai mare decat daca ai lasa vopseaua la locul ei. Unii experti recomanda indepartarea vopselei pe baza de plumb pana cand copiii cresc si sunt mai putin supusi riscului intoxicatiei. Daca vrei neaparat sa indepartezi vopseaua, cheama pe cineva care chiar se pricepe la asta. Pentru a evita orice pericol, femeile insarcinate si copiii mici ar trebui sa stea in alta parte in timpul .

Daca acest lucru nu este posibil, atunci curatarea camerelor trebuie facuta succesiv, acestea fiind izolate in timpul lucrului de restul casei. Daca vopseaua e in stare buna si decizi sa nu o cureti, sterge-o, din cand in cand, de praf, cu o carpa umeda si detergent.

 

Dosar intoxicatie cu plumb


Intoxicatia cu plumb

Intoxicatia cu plumb partea a-II-a

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!