Aproximativ 50-60% din bebelusii nascuti la termen , in primele doua saptamani, au o tenta de galben a pielii ce poarta denumirea de icter. De fapt, majoritatea nou nascutilor sufera de aceasta forma de icter care de multe ori nu se observa.
In cazul majoritatii bebelusilor aceasta este o situatie temporara care trece de la sine sau cu tratament usor. Sunt, totusi, cazuri in care situatia poate sa se agraveze. In aceste conditii, desi nu trebuie sa intri in panica fii atenta la evolutia bebelusului.
Cauzele icterului
Cantitatea mare in sange a pigmentului numit bilirubina, da pielii culoarea galbena. In mod normal sangele contine bilirubina care este eliminata din sange de ficat. Ficatul tau a indepartat bilirubina din sangele bebelusului inainte ca acesta sa se nasca, dupa nastere ficatul lui trebuie sa se obisnuiasca in timp cu aceasta sarcina. Pana atunci o cantitate mai mare de bilirubina se acumuleaza in sange dand pielii nuanta de galben.
Acest tip de icter, numit icter fiziologic, apare de obicei in a doua sau a treia zi de viata a bebelusului si va disparea de la sine in aproximativ doua saptamani (in cazul bebelusilor prematuri acesta apare dupa aproximativ 5-6 zile de la nastere si dispare dupa aproximativ doua luni).
Culoarea galbena tinde sa apara la inceput pe fata si sa coboare spre gat si piept. Numai in cazuri extreme poate ajunge pana la nivelul degetelor de la picioare.
Daca bebelusul nu este alaptat suficient poate face icter. Acest lucru se intampla pentru ca nu se hidrateaza si nu poate elimina toata cantiatatea de bilirubina prin scaun.
Cand consideri necesar, poti discuta problemele legate de alaptarea bebelusului cu medicul. In momentul in care bebelusul se va hrani suficient este foarte posibil ca icterul sa dispara.
Unii bebelusi dezvolta ceea ce se numeste “icterul laptelui” in primele cateva saptamani (este diagnosticat in jurul a 7-11 zile de viata). Desi bebelusul se hraneste suficient si ia in greutate in limite normale, laptele matern intervine in activitatea ficatului de a elimina bilbirubina. Daca nivelul bilirubinei din sangele bebelusului creste prea mult, pediatrul iti va recomanda sa reduci sau chiar sa intrerupi alaptarea bebelusului.
Articole relationate
Durere de sâni, chiar și după încheierea menstruației – Care ar putea fi cauza?
"Abia mi-a trecut menstruația și tot mă dor sânii. De obicei, durerea dispare odată cu menstruația, dar acum persistă. Ar trebui să mă îngrijorez? Ce ar putea...
Stresul la bebeluși: Cum îl recunoaștem, ce îl provoacă și cum putem ajuta
Stresul nu este o experiență rezervată doar adulților sau copiilor mai mari. Chiar și bebelușii pot resimți stresul, iar această stare poate avea un impact...
Candida Albicans și recăderile: ce trebuie să știi
Candida Albicans este o ciupercă prezentă în mod natural în corpul uman, dar care, în anumite condiții, poate provoca infecții fungice neplăcute. Aceste infecții...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu